Εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων

Ο «Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων νομού Αιτωλ/νίας» και η «Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού» στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Συλλόγου, σας προσκαλούνστη διάλεξη που διοργανώνουν με θέμα: «Η ποίηση, η αφήγηση και η γραφή παραμυθιών στην εκπαιδευτική διαδικασία» την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κων/νου του Δήμου Αγρινίου με ομιλητή τον παραμυθά – συγγραφέα κ. Δημήτρη Αβούρη.

Διάλεξη: Η ποίηση, η αφήγηση και η γραφή παραμυθιών στο σχολείο, στο σπίτι, στη συντροφιά.
Η ποίηση και η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του ακροατή-θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στον καθένα μας να αντλήσει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. «Παραμυθία εστί παρηγορία» και μέσα στους αιώνες ο άνθρωπος, όπου γης, έβρισκε την ψυχική του ισορροπία στην κοινωνία των παραμυθιών. Τα παραμύθια δημιουργούν ειλικρινή και ουσιαστική σχέση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων.Οι κανόνες των παραμυθιών, πάντα διαχρονικοί, μας δίνουν τη δυνατότητα να γράψουμε και εμείς τα δικά μας παραμύθια και να φανερώσουμε τα θέλω μας. Όπου το θέλω φανερώνεται, ο δρόμος για τη διεκδίκησή του γίνεται συγκεκριμένος και το αποτέλεσμα είναι μόνο ένα: να βρούμε το δρόμο της ζωή μας.
Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο παραμυθάς ή ο ποιητής δάσκαλος στο σπίτι, στο σχολείο, είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής της διάλεξης, Αβούρης Δημήτρης. Επίσης επικεντρώνεται στα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή και για να μεταδώσει γνώσεις. Πώς η οικογένεια μπορεί να λειτουργήσει με κατανόηση μέσα στην καθημερινότητα, μέσα από την λειτουργία του παραμυθιού.
Η Ποίηση και ο ρυθμός της είναι αναπόσπαστο βίωμά μας, από την πρώτη στιγμή της ζωής μας. Τα νανουρίσματα, το δημοτικό τραγούδι και όποια άλλη μορφή ποίησης εξευγενίζουν τον Άνθρωπο χωρίς κόπο αλλά με τρόπο.
Αυτά και άλλα πολλά, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουμε με την θεραπευτική αλλά και εκπαιδευτική αξία των παραμυθιών και της Ποίησης και να εξοπλίσουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς παραμυθάδες-ποιητές, για το μεγάλο ζητούμενο της ζωής, το μόνο που υπόσχονται και κάνουν πράξη τα παραμύθια, δηλαδή να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.Για την ποιότητα ζωής όλων μας.

Σας περιμένουμε στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του συλλόγου μας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας του Αγίου Κων/νου του Δήμου Αγρινίου:
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 ώρα 3:00 μ.μ.
Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες από τα παιδιά του συλλόγου.
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 ώρα 11:00 π.μ.
Διάλεξη με θέμα: «Η ποίηση, η αφήγηση και η γραφή παραμυθιών στο σχολείο, στο σπίτι, στη συντροφιά».
Ομιλητής ο συγγραφέας – παραμυθάς κ. Δημήτρης Αβούρης.
ώρα 6:00 μ.μ.
Μικροί και μεγάλοι στολίζουμε παραδοσιακά το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του Αγίου Κων/νου.
ώρα 6:30 μ.μ.
• Κάλαντα και τραγούδια από τη χορωδία του συλλόγου μας, υπό την διεύθυνση της κ. Ευσταθίας Γρέντζελου.
• Αφήγηση – δραματοποίηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών από τον κ. Δημήτρη Αβούρη.