Οι νοσοκομειακές ελλείψεις στο Μεσολόγγι επιβαρύνουν το ΕΚΑΒ, λένε οι εργαζόμενοι

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ της 3ης περιφέρειας στην οποία ανήκει και η Αιτωλοακαρνανία με ανακοίνωσή του καταγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σημειώνοντας ότι “τα ήδη καταπονημένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επιβαρύνονται με επιπλέον διακομιδές προκειμένου να καλύψουν τα νοσοκομειακά κενά που συνεχώς αυξάνονται”. Χαρακτηριστική, σύμφωνα με το Σωματείο, είναι η περίπτωση στον τομέα Μεσολογγίου, όπου λόγω της διασύνδεσης των νοσοκομείων Αγρινίου – Μεσολογγίου, σημειώνονται νοσοκομειακές ελλείψεις -κυρίως στο Γ.Ν.Μεσολογγίου- σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και τεχνικό εξοπλισμό. “Ειδικότερα το ΕΚΑΒ Μεσολογγίου επιφορτίζεται σημαντικά πραγματοποιώντας διακομιδές σχεδόν καθημερινά από το Γ.Ν.Μεσολογγίου προς άλλα γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα” αναφέρει το Σωματείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Όπως γνωρίζετε πρωταρχικός και κύριος σκοπός του ΕΚΑΒ είναι η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών, και οι διακομιδές επειγόντων περιστατικών στους κατάλληλους υγειονομικούς σταθμούς.
Είναι γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει το τελευταίο διάστημα, αφού στο έργο του ΕΚΑΒ έχουν προστεθεί και οι νοσοκομειακές διακομιδές. Δεδομένης της απαξίωσης και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, κυρίως της περιφέρειας, τα ήδη καταπονημένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επιβαρύνονται με επιπλέον διακομιδές προκειμένου να καλύψουν τα νοσοκομειακά κενά που συνεχώς αυξάνονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον τομέα Μεσολογγίου, όπου λόγω της διασύνδεσης των νοσοκομείων Αγρινίου – Μεσολογγίου, σημειώνονται νοσοκομειακές ελλείψεις -κυρίως στο Γ.Ν.Μεσολογγίου- σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και τεχνικό εξοπλισμό. Ειδικότερα το ΕΚΑΒ Μεσολογγίου επιφορτίζεται σημαντικά πραγματοποιώντας διακομιδές σχεδόν καθημερινά από το Γ.Ν.Μεσολογγίου προς άλλα γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
ΕΚΑΒΗ διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή, αφού μετά από μελέτη των στοιχείων που αφορούν τις διακομιδές του ΕΚΑΒ (2007-2015) μόνο για τον μήνα Οκτώβριο στον τομέα Μεσολογγίου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των διακομιδών από το Γ.Ν.Μεσολογγιού κατά 160%, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι παραπάνω διακομιδές στη περίπτωση του τομέα Μεσολογγίου πραγματοποιούνται τις περισσότερες φορές, με το μοναδικό ασθενοφόρο βάρδιας που βρίσκεται στο Μεσολόγγι. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε διακομιδή είναι αναγκαίο να μετακινούνται ασθενοφόρα οχήματα από άλλες περιοχές (Αγρίνιο, Ναύπακτο, Πάτρα) κατά περίπτωση, προκειμένου να καλυφτεί ο τομέας ευθύνης της περιοχής. Γίνεται κατανοητό πόσο επώδυνες είναι όλες αυτές οι μετακινήσεις για το ΕΚΑΒ, ενώ παράλληλα είναι δαπανηρό και ασύμφορο για τον οικονομικό προϋπολογισμό. Αναμφισβήτητα τα χρήματα που δαπανούνται στις ελλειμματικές διακομιδές θα μπορούσαν να επενδυθούν για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με τις πολυάριθμες ελλείψεις που τα καθιστούν προβληματικά.

Επιπροσθέτως το έργο του ΕΚΑΒ δυσχεραίνεται από την γενικευμένη έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ακάλυπτες βάρδιες σε πολλούς τομείς ευθύνης, όπως για παράδειγμα ισχύει στις περιοχές Ναυπάκτου, Ζακύνθου, Αμαλιάδας, Αιγίου και Καλαβρύτων. Στην προκειμένη περίπτωση το ΕΚΑΒ Μεσολογγίου καλύπτει τις κενές βάρδιες στην περιοχή της Ναυπάκτου, ενώ αντίστοιχα το ΕΚΑΒ Πάτρας τους γειτονικούς τομείς Αιγίου, Καλαβρύτων και Ζακύνθου.
Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να αντιληφθούμε ποσό σημαντικό είναι το ΕΚΑΒ της περιοχής μας να ενισχυθεί αφενώς από προσωπικό και αφετέρου από ασθενοφόρα οχήματα, προκειμένου να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του.
Εν κατακλείδι, καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και τον καθένα ξεχωριστά, να συμβάλουν ο καθένας από την πλευρά του, αφενώς να παραμείνει ως έχει το ήδη υπάρχων προσωπικο του ΕΚΑΒ, χωρίς απώλειες, σε όλους τους τομείς του παραρτήματος, και αφετέρου να να επισπευσθούν οι διαδικασίες πρόσληψης νέων διασωστών και απόκτησης νέων σύγχρονων οχημάτων. Χρειάζεται όμως η εκδήλωση της ατομικής και συλλογικής προσπάθειας για να μπορέσει γενικότερα το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σωστά στο έργο του. Το σωματείο εργαζομένων 3ης περιφέρειας ΕΚΑΒ σας εύχεται χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία, δημιουργικότητα, και συλλογική προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της εποχής μας.