Μύδροι Κοσμά με αφορμή την προσπάθεια για κατάργηση των Θρησκευτικών και το Σύμφωνο Συμβίωσης

Στην ποιμαντορική του εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς αναφέρεται στην προσπάθεια για κατάργηση των Θρησκευτικών και την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης κάνοντας λόγο ακόμη και για αντιχρίστους νόμους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει :
Θλιβώμαστε και με αγάπη πονάμε για το κατάντημα ωρισμένων Ελλήνων αδελφών μας. Γεννήθηκαν μέσα στην Ορθόδοξο Ελλάδα. Βαπτισθήκανε, μυρωθήκανε, αλλά δυστυχώς αρνούνται και πολεμούν τον Σωτήρα Κύριο. Ειρωνεύονται, χλευάζουν, πολεμούν τον Χριστό. Αγωνίζονται να τον απομακρύνουν από τις καρδιές, από τη σκέψι και τις πράξεις των Ελλήνων.
Τώρα προσπαθούν να καταργήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, την προσευχή, τις χριστιανικές εκκλησιαστικές εορτές από τα σχολεία, να επιβάλλουν την εκκοσμίκευσι, την θρησκειολογία, τον συγκρητισμό, τον οικουμενισμό, έπειτα να απομακρύνουν τα ιερά σύμβολα, τα ιδανικά, τις αξίες, τις αιώνιες αλήθειες από τους Έλληνες και τη ζωή τους. Ταυτοχρόνως δε, με τους αντιχρίστους τελευταίους νόμους, οδηγείται σε διάλυσι, σε κτηνωδία η οικογένεια, αλλοιώνεται η γνήσια ταυτότητα του Γένους μας, της Ρωμιοσύνης. Αποχριστιανοποιείται η πατρίδα μας, και οδηγείται στην προ Χριστού κατάστασι και ζωή ο κόσμος μας. Μας αναγκάζουν να σκλαβωθούμε στα πάθη μας, να επιστρέψουμε στη φθορά και τον αιώνιο θάνατο.