Μπλέξαμε με παλαβούς

Αυτό που γίνεται με όλους τους κυβερνώντες, εν μέσω κρίσης αλλά και πριν, δεν έχει τελειωμό. Ξυπνούν και κοιμούνται με μόνο μέλημά τους να σωθούν πάση θυσία οι μεγαλοσυντάξεις, και όχι το πως τα παιδιά μας (και παιδιά τους) θα ξεφύγουν από την μέγγενη μιας κακοπληρωμένης δουλειάς ή της ανεργίας.

Τώρα άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια τα οποία κάνουν λόγο για προθέσεις της κυβέρνησης στο να μειωθούν με το νέο ασφαλιστικό οι κύριες συντάξεις μόνον όσων βγαίνουν στη σύνταξη από εδώ και μπρος. Εχουμε κυριολεκτικά μπλέξει με παλαβούς. Δηλαδή όσοι μεγαλοσυνταξιούχοι καλοπέρασαν και καλοπερνούν ή όσοι προωρίτες συνταξιούχοι (από τα 45 τους χρόνια) παίρνουν τη συνταξούλα τους και δουλεύουν και μαύρα (παίρνοντας και τις δουλειές από τα παιδιά μας) αυτοί να συνεχίσουν να καλοπληρώνονται;

Αναρωτήθηκε κανείς αν η χρεοκοπημένη οικονομία μας μπορεί να υποστηρίξει ακόμη παχυλές συντάξεις; Ολους αυτούς δυστυχώς συνεχίζουν -όπως και στο παρελθόν- να προστατεύουν οι πάσης φύσεως κυβερνώντες κρατιστές. Για τους μεγαλοσυνταξιούχους του δημοσίου έχω να πω τούτο. Μην ισχυριστεί κανείς τους ότι πλήρωσε υψηλές εισφορές γιατί το δημόσιο πλήρωνε λογιστικά (εμείς δηλαδή οι φορολογούμενοι), όταν τους καλοπλήρωνε με υψηλές αμοιβές έως το 2009.

Οταν κάποιος πληρωνόταν από το δημόσιο αδρά το ίδιο το δημόσιο του κατέβαλε λογιστικά και τις υψηλές εισφορές του. Μόνο αν διαβάσει κανείς το βιβλίο του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση θα αντιληφθεί ότι η χρεωκοπία επήλθε στη χώρα κατά βάση από το αδηφάγο τέρας του δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία που εκθέτει στο βιβλίο του από το 2000-2010 οι μισθοί στο δημόσιο αυξήθηκαν κατά 122% όταν τη δεκαετία αυτή ήταν παγωμένοι στη Γερμανία.

Διαφορετική η περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών. Αυτοί όσες εισφορές πλήρωναν τις πλήρωναν από την τσέπη τους. Αλλο το δημόσιο να σε έχει επί χρόνια μόνιμο υπάλληλο πολυτελείας και άλλο ο ιδιωτικός τομέας όπου σήμερα εισπράτεις και από αυτά πληρώνεις εισφορές και αύριο όχι. Οι μισοί του ΟΑΕΕ έπαψαν να πληρώνουν εισφορές. Για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους το δημόσιο συνεχίζει ανελλιπώς να πληρώνει και φυσικά να μην απολύει ούτε καν τους ανεπαρκείς.

Αλλη φαεινή ιδέα για να σωθούν οι καλοπληρωμένοι (ακόμη) μεγαλοσυνταξιούχοι. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, από ένα σοβαρό επιστήμονα τον Σάββα Ρομπόλη. Οι κύριες συντάξεις μπορούν να παραμείνουν ανέγγιχτες, δήλωσε στην “Αυγή”, αρκεί να μπουν νέοι φόροι και να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών (γιατί όχι και των εργαζομένων;). Ακόμη, όπως είπε, να εισαχθούν πρόσθετα έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα, τα οποία θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις.

Κύριε καθηγητά Ρομπόλη να γονατίσουν λοιπόν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις για να συντηρούμε συνταξιούχους άνω των 1.000 ευρώ το μήνα; Δεν μας νοιάζει να αποδεσμεύσουμε πόρους για επενδύσεις ή για κοινωνική πολιτική; Να καλοπερνούν οι μεγαλοσυνταξιούχοι και τα παιδιά μας να δουλεύουν με 500 ευρώ το μήνα; Να μην ανοίξουν δουλειές αλλά να φορολογούμαστε για να καλοταϊζονται οι μεγαλοσυνταξιούχοι; Ντρέπομαι που ακούω ακόμη αρκετούς να ζητούν να μην πειραχτούν οι μεγαλοσυνταξιούχοι και οι 900.000 και βάλε συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη από τα 45 τους χρόνια.

Και ντρέπομαι περισσότερο που οι συνταξιούχοι δεν νοιάζονται για τα παιδιά τους. Είναι δυνατόν να αμείβεται με 1500 ευρώ το μήνα ένας συνταξιούχος και με 500 ευρώ ο πτυχιούχος γυιός; Αυτά ούτε στο Ζαϊρ της Αφρικής δεν συμβαίνουν. Ποιος θα νοιαστεί επιτέλους για την άνεργη και κακοπληρωμένη νέα γενιά ή για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική αγορά; Ξεκαθαρίζω. Να προστατευτούν οι συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ το ταβάνι. Να σταματήσουμε να τρέφουμε με 15 δισ. ευρώ το χρόνο πρόσθετης κρατικής επιχορήγησης τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους συνταξιούχους.

Να μειωθεί το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στα 10 δισ. ευρώ. Με τα άλλα 5 δισ. να γίνουν συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ώστε να προχωρήσουν κάποιες επενδύσεις,και έτσι να παραχθεί πλούτος. Να νοιαστούμε επιτέλους για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτή είναι η ευχή για το 2016.

πηγή : newpost.gr