Το “τυράκι” για να πει η Ναυπακτία “ναι” στα απορρίμματα της Ηλείας

Διαφορετική στάση έχουν μέχρι στιγμή οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας στο να αποδεχθούν τα απορρίμματα της Ηλείας. Από την μια ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας που αποφάσισε στο δημοτικό συμβούλιο να αρνηθεί σκουπίδια από την Ηλεία στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και ο δήμος Αγρινίου που μπορεί να μην έχει πάρει ακόμη επίσημη απόφαση για το τι θα κάνει ωστόσο ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου που επι του παρόντος εμφανίζεται αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη η δημοτική αρχή Ναυπακτίας που απεδέχθη τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Εκείνο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο “ναι” από την πλευρά της Ναυπακτίας είναι η πρόβλεψη στις προγραμματικές συμβάσεις που υπέγραψε με τους δήμους της Ηλείας πως όταν λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, θα μπορεί η Ναυπακτίας να στείλει εκεί όσους τόνους σκουπιδιών δέχθηκε από την Ηλεία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα στις συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στο Διαύγεια αναφέρεται ως υποχρέωση των εκεί δήμων επι λέξει το εξής : “Με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Νομό Ηλείας, με σύμφωνη γνώμη του Σύνδεσμο Διαχείρισης, να υπάρχει η δυνατότητα στους δήμους Μέλη του Συνδέσμου της 1ης ΓΕΝ Αιτωλ/νίας να διαθέσουν τον ίδιο αριθμό τόνων απορριμμάτων όσους έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια από τον δήμο Πύργου στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας (βάση ζυγολογίων).” Όταν όμως έρθει η ώρα αυτή η πρόβλεψη να γίνει πράξη δεν υπάρχει καμία αναφορά για το κόστος της μεταφοράς. Θυμίζουμε ότι τώρα που τα απορρίμματα της Ηλείας έρχονται στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, το κόστος μεταφοράς καλύπτεται από τους δήμους της Ηλείας, ενώ η πληρωμή των ΧΥΤΑ θα γίνει από το Υπ. Εσωτερικών, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα ο Π. Κουρουμπλής κατά την επίσκεψή του στο Πύργο.

Θα είναι συμφέρον όμως για τη Ναυπακτία να πληρώσει αρκετά περισσότερα σε μεταφορικά για να στείλει στο μέλλον τα σκουπίδια της στη Ηλεία; Προφανώς όχι. Και το Υπουργείο γιατί δεν δεσμεύτηκε, όπως έκανε τώρα για την Ηλεία, ότι θα αναλάβει εκείνο να πληρώσει τον ΧΥΤΑ Ηλείας (όταν λειτουργήσει) για τα σκουπίδια που ενδεχομένως στο μέλλον του στείλει η Ναυπακτία; Στην προγραμματική σύμβαση δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη. Επομένως, αυτή η αναφορά στις προγραμματικές συμβάσεις λειτούργησε μάλλον ως το “τυράκι” για να πει η Ναυπακτία “ναι” στα απορρίμματα της Ηλείας. Αυτό εξάλλου ήταν και ένα επιχείρημα της δημοτικής αρχής Ναυπακτίας για να μπορέσει να πείσει για την απόφασή της. Δύσκολα όμως να πειστεί κανείς, όταν αρκετές φορές στο παρελθόν έχει ακούσει πως είναι η τελευταία φορά που έρχονται σκουπίδια από την Ηλεία. Υπήρξαν όμως αρκετές τελευταίες φορές… Ούτως ή άλλως η δημοτική αρχή Ναυπακτίας είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή της και δύσκολα θα αρνούνταν την κυβερνητική εντολή. Αυτό μαζί με την έωλη υπόσχεση για μελλοντική μεταφορά των απορριμμάτων της Ναυπακτίας στην Ηλεία, είναι ίσως που έκαναν τον αντιδήμαρχο Ναυπακτίας Γ. Ράπτη να χαρακτηρίσει το δημοτικό συμβούλιο γραφείο τύπου του Κουρουμπλή…