Ο Regling προειδοποιεί για επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα “άκουσε καλά λόγια” από τους εταίρους για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό καθώς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σκοπεύουν να προχωρήσουν στην αξιολόγηση της προόδου του προγράμματος την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Κ. Regling δήλωσε για την Ελλάδα πως θα υπάρξει “επιδείνωση της κατάστασης της ρευστότητας σύντομα”. Ακόμη, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει καταβληθεί πλήρως. Από τα 10 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δε θα χρειαστούν.”Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο καλύτερο θα είναι για την οικονομία”, δήλωσε ο Κlaus Regling.

Ο J. Dijsselbloem, πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πως “οι υπουργοί συμφώνησαν σε πέντε προτεραιότητες για την Ευρωζώνη”:
– τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
– τον προϋπολογισμό του 2016
– τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική
– τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα
– τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα
– τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Επίσης, και σε tweet του ανέφερε ξανά πως “οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν εκ νέου τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως στοιχείο – κλειδί της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι”.”Το ΔΝΤ στηρίζει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καθώς βάσει στοιχείων κινείται σε καλή κατεύθυνση.” Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως στη συνεδρίαση “δεν αναφερθήκαμε εκτενώς στο ασφαλιστικό” και πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει περεταίρω στοιχεία από τις ελληνικές αρχές. “Μπαίνουμε σε νέα φάση του προγράμματος, εν μέσω νέων μετρων όπως το ασφαλιστικό, τα οποία είναι απαραίτητα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.” Ο J. Dijsselbloem χαρακτήρισε “κρίσιμη” την πρώτη αξιολόγηση, καθώς όπως είπε εκτός από το ασφαλιστικό υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά θέματα, τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και σχετικά με άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή : liberal.gr