Αμετάβλητα τα τέλη της ΔΕΥΑ Αγρινίου – Ζητούμενο οι υποδομές

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη της ΔΕΥΑ Αγρινίου για το 2016, με τη μείωση κατά 12% που ίσχυσε το 2014 και 2015, όπως αποφάσισε στην αποψινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνοντας την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Την απόφαση καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Αγρινίου.

Το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου, σύμφωνα με την εισήγηση, γίνεται εφικτό να μείνει αμετάβλητο, χάρις τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΥΑ που θα καλύψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Από αυτόν προκύπτει ότι οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες (υποχρεωτικά πρέπει να καλύπτονται από τα τακτικά έσοδα) ανέρχονται σε 3.711.700 €, ενώ τα έσοδα με το μειωμένο κατά 12% τιμολόγιο θα είναι 3.365.600€. Η υπέρβαση των λειτουργικών δαπανών έναντι των λειτουργικών εσόδων που προκύπτει, θεωρητικά, θα έπρεπε να καλυφθεί με αύξηση του τιμολογίου κατά 10% περίπου. Όμως τα ταμειακά διαθέσιμα “κρατούν” αμετάβλητο το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ.

Στη συζήτηση του θέματος ο τέως δήμαρχος Π. Μοσχολιός ζήτησε να υπάρξει μείωση του τιμολογίου κατά 10% και υπογράμμισε ότι η δημοτική του αρχή παρέδωσε τη ΔΕΥΑ με 3,5 εκατ. ευρώ ταμείο, χρήματα που όπως είπε προορίζονταν για να κατασκευαστεί ο δίδυμος αγωγός ύδρευσης από το Καστράκι. Μάλιστα επέκρινε τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι χρήματα της ΔΕΥΑ, συγκεκριμένα 1,2 εκατ. ευρώ, προωθούνται για έργα οδοποιίας και όχι για τον δίδυμο αγωγό. Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως η ΔΕΥΑ είναι υποχρεωμένη να κατασκευάσει έργα υποδομής για τα όμβρια ύδατα και την αποχέτευση σε σημεία των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης, έργα που όπως είπε δεν είχαν για πολλά χρόνια παρόλο που οι δημότες είχαν πληρώσει εισφορές σε γη και χρήμα. “Αν υπήρχε ο στόχος να κατασκευαστεί ο δίδυμος αγωγός, θα γίνονταν αυτό το έργο και δεν θα επέλεγε ο κ. Μοσχολιός να κατασκευάσει μέσω ΕΣΠΑ αγωγό για την ύδρευση της Μακρυνείας. Εξάλλου δεν έχει γίνει ούτε μια μελέτη για το δίδυμο αγωγό” είπε ο Γ. Παπαναστασίου απαντώντας στις αναφορέρ του Π. Μοσχολιού. Στη συνέχει ο τέως δήμαρχος απάντησε ότι το έργο του δίδυμου αγωγού δεν ήταν επιλέξιμο από το ΕΣΠΑ, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν έγινε κάποια μελέτη για το έργο.

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήταν μάλλον κοινή η διαπίστωση στο έλλειμμα των υποδομών του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, που δεν συνάδει με το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ και τον ανταποδοτικό της χαρακτήρα. Ωστόσο ο Δ. Τραπεζιώτης και ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρινίου, επανέφεραν στη συζήτηση το θέμα της παράνομης κατά τους ίδιους επιβολής του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού κατά τα έτη 2012 και 2013, με τον πρώτο να εκτιμά ότι η τιμολογιακή πολιτική ενσωματώνει το παράνομο τέλος που επιβλήθηκε και το δεύτερο να ζητά εκ νέου την επιστροφή των χρημάτων στους δημότες και να σημειώνει με νόημα πως το ταμείο της ΔΕΥΑ η προηγούμενη δημοτική αρχή το δημιούργησε χάρις την παράνομη επιβολή του ειδικού τέλους 80%.

Δημιουργία νέου αντλιοστασίου στην Σπολάιτα Αγρινίου
Εντωμεταξύ η ΔΕΥΑ Αγρινίου προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται το καλοκαίρι στην ύδρευση διάφορων περιοχών του Αγρινίου και κυρίως στα ψηλότερα σημεία των ζωνών ύδρευσης έχει προκηρύξει την μελέτη για την ανάπτυξη νέου υδραυλικού μοντέλου για τον ανασχεδιασμό του δικτύου ύδρευσης στο Αγρίνιο. Επίσης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για κατασκευή νέου αντλιοστασίου προώθησης, με την αγορά του χώρου, επειδή τα προβλήματα στην υδροδότηση οφείλονται -εκτός από την υπερκατανάλωση- στην μη επαρκή πλήρωση των δεξαμενών με ικανές ποσότητες νερού. Κάτι που έρχεται ως συνέπεια της παλαιότητας και της ανεπάρκειας του κεντρικού αντλιοστασίου τροφοδοσίας του διυλιστηρίου (booster) να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις. Το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο έχει πλέον εξαντλήσει την δυναμικότητά του λόγω της θέσης του αλλά και της παλαιότητάς του και για τους λόγους αυτούς υπάρχει αυτή η αδυναμία κάλυψης των αυξημένων απαιτήσεων του καλοκαιριού.

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης