ΚΕΠ Υγείας δημιουργείται στο δήμο Αγρινίου

Κατόπιν της πρότασης του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) για ένταξη του Δήμου Αγρινίου στη νέα Δημοτική Δομή των ΚΕΠ Υγείας, το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου αποφάσισε στην αποψινή του συνεδρίαση κατόπιν εισήγησης του αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κ. Καλαντζή τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στο δήμο Αγρινίου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η απόφαση πάρθηκε χωρίς τις ψήφους της Λαϊκής Συσπείρωσης, της παράταξης Τραπεζιώτη και του Ανυπότακτου Αγρινίου.

Ο Δ. Τραπεζιώτης εκτίμησε ότι ο θεσμός προωθείται από τις πολυεθνικές εταιρίες και στόχο έχει να σπρώξει τους πολίτες σε ιδιωτικά κέντρα. Ο Τίμος Παπανικολάου είπε πως είναι ξεκάθαρο πως προωθούνται από τέτοιους θεσμούς τα ιδιωτικά συμφέροντα στην υγεία και πως μεταβιβάζονται οι ευθύνες του κράτους στους δήμους. Σε ανάλογο τόνο και ο Στ. Μερμίγκης μίλησε για μεταφορά της αρμοδιότητας της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους. Από την πλευρά του ο Π. Μοσχολιός στάθηκε στο γεγονός ότι στο δήμο υπάρχουν ικανοποιητικές δομές πρόνοιας και οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί το ΚΕΠ Υγείας, “εδώ θα είμαστε για να κρίνουμε πως θα λειτουργήσει” είπε. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Καλαντζής αρνήθηκε τα περί προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων, τόνισε ότι αρχικά θα στελεχωθεί το ΚΕΠ Υγείας από άτομα που εργάζονται στο Κοινωνικό Ιατρείο του δήμου και θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης της δομής μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την εισήγηση στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι να αποτελέσει για τον Δημότη, την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική (δηλ. αναγκαίες εξετάσεις αναλόγως της ομάδας κινδύνου που ανήκει και προβλεπόμενες επαναλήψεις τους καθώς και παραπομπή του για περεταίρω έλεγχο όταν χρειάζεται) και τη Προαγωγή της Υγείας (δηλ. ενημέρωση για γενικότερα και σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας ώστε να επιτευχθούν πιο «υγιείς» συμπεριφορές).

Τα 7 νοσήματα που συμπεριελάμβανε το Πρόγραμμα ως προς τον συντονισμό των αναγκαίων κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα, προληπτικών εξετάσεων ήταν: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη και Μελάνωμα.Τα 3 προγράμματα δημόσιας υγείας που συμπεριλάβαμε στο Πρόγραμμα, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών κατά το δυνατόν πιο προσωποποιημένα, ώστε να επηρεασθεί η συμπεριφορά τους προς πιο υγιή πρότυπα, ήταν: Ασφαλές Διαδίκτυο και Σχολικός Εκφοβισμός, Αναγνώριση καρδιαγγειακού κινδύνου και Πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας.

Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών. Σήμερα έχει δημιουργηθεί δίκτυο δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας “ΚΕΠ Υγείας” σε 30 Δήμους μέλη, που συντονίζει:
1.Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από τους δημόσιους φορείς ή τους ιδιώτες ιατρούς.
2.Την δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες.
3.Την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγωγής και προαγωγής της υγείας και
Επιπλέον το ΕΔΔΥΠΠΥ για τη συνέχιση της υποστήριξης του προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων παρέχει υποστήριξη μέσω της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας.
Με τη χρήση του λογισμικού, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου έχει τη δυνατότητα:
1. Καταχώρησης Δημοτών στο ηλεκτρονικό σύστημα- δημιουργία ξεχωριστού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ανά δημότη.
2. Ενημέρωση των Δημοτών για τα 7 νοσήματα με email αυτόματα από το σύστημα και υπενθύμιση σε προκαθορισμένους χρόνους εκ νέου αν δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις που τους έχουν προταθεί βάσει των πρωτοκόλλων του συστήματος.
3. Οργάνωσης προληπτικών εξετάσεων στους δημότες.
4. Παροχής Υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης βάσει των πρωτοκόλλων υγείας για τα 7 νοσήματα.
5. Δυνατότητα διαχείρισης αιτημάτων των δημοτών με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου.
6. Ανάπτυξης δραστηριοτήτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.
7. Ενημέρωση και προσανατολισμός των πολιτών σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες Υγείας- Σύστημα παρόχων-ιατρών εγγεγραμμένων συνεργατών στο ΚΕΠ Υγείας.
Βάσει των ανωτέρω αυξάνεται η αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών των ΚΕΠ Υγείας, ο τρόπος επικοινωνίας με τους δημότες γίνεται απλός και με περισσότερη ποιότητα αφού όλη η ενημέρωση των δημοτών πραγματοποιείται μέσω email, αυτόματα και μαζικά.

Όφελος για τον Πολίτη:
• Ενημερώνεται μέσα από τα διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα για τις προληπτικές εξετάσεις που οφείλει να κάνει
• Ενημερώνεται για τις λίστες των παροχών ιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων που συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας και μπορούν να τον διευκολύνουν στις προληπτικές του εξετάσεις
• Ευπαθείς ανασφάλιστες ομάδες μπορούν να ωφεληθούν των υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας που συντονίζονται από τα ΚΕΠ Υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
• Δυνατότητα, μέσα από σύγχρονο ιατρικό λογισμικό, να αποκτήσει τον δικό του φάκελο υγείας, που (αν το επιθυμεί) θα τον συμπληρώνει ο θεράποντας ιατρός ή ο πιστοποιημένος υπάλληλος των ΚΕΠ Υγείας.
• Μπορεί να λάβει προσωποποιημένες υπηρεσίες προσανατολισμού για τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς σε περίπτωση που νοσήσει.
• Ενημερώνεται για τα προγράμματα προαγωγής της υγείας που διοργανώνονται από τα ΚΕΠ Υγείας και του δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στη σύγχρονη γνώση και υιοθέτησης υγιεινών συμπεριφορών.
Άμεσες απαραίτητες ενέργειες των ΚΕΠ Υγείας:
• Ενδυνάμωση του δικτύου των Δήμων με συμμετοχή νέων Δήμων από όλη τη χώρα.
• Συνεργασίες με περισσότερους ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και Νοσοκομεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς με σκοπό την ενίσχυση των προληπτικών προγραμμάτων και των δράσεων προαγωγής υγείας.
• Ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων και των οικογενειών τους μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα υγειονομικής κάλυψης και υποστήριξης.
• Συνεργασίες με ευρωπαϊκούς ιατρικούς φορείς για μεταφορά τεχνογνωσίας, διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και προσέλκυση επισκεπτών για λόγους υγείας (κάρτα υγείας, e-health, Ιατρικός Τουρισμός κ.α.).