Ξέφυγε ο Λιατσής : “Αν ένα παιδί πεθάνει στον Πύργο θα υπογράψω να καταδικαστεί ο Παπαναστασίου”

"Σκέφτομαι και την περίπτωση να κινηθώ και εγώ, βάση της παραγράφου 9 της απόφασης που αναφέρεται για ποινικές και αστικές ευθύνες στην περίπτωση μη εφαρμογής της." δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής.

Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρωινή” του Πύργου για τα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πύργου, όπου ο δήμαρχος Πύργου, ως άλλος δικαστής, δηλώνει πως στην περίπτωση που πεθάνει κάποιο παιδί από μολυσματική ασθένεια, θα υπογράψει την καταδίκη του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, εξ΄αυτίας της άρνησή τους να δεχθεί στο ΧΥΤΑ Στράτου απορρίμματα από την Ηλεία.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα των σκουπιδιών που βρίσκονται ακόμα βουνά στους δρόμους σε κλίμα συμφιλίωσης με μια κοινή πολιτική αντιμετώπισής του, έγινε χθες βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, αφού ήταν κοινά παραδεκτό ότι οι μολυσματικές ασθένειες είναι προ των πυλών για τους δημότες και κυρίως για τα παιδιά, αφού θερίζουν οι γαστρεντερίτιδες και όχι μόνο. Με την έναρξη της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, τονίζοντας ότι η λύση του προβλήματος για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, υπερβαίνει πλέον τις δυνατότητες του δήμου που δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος στις πλάτες του και ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας. Πρότεινε μάλιστα να ληφθεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβαση του για την προστασία της υγείας. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Αντωνακόπουλος επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών λέγοντας ότι « πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι για το δήθεν ενδιαφέρον του υπουργού και του Υπουργείου», από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται η απόφαση για να δεχθούν όλοι οι ΧΥΤΑ τα σκουπίδια του Πύργου. Λάβρος ωστόσο κατά του κ. Παπαναστασίου απεδείχθη ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής που έφτασε στο σημείο να πει ότι «με αυτόν τον άνθρωπο που με την ψήφο μου βγήκε πρόεδρος της ΠΕΔ δεν θέλω να είμαι ξανά ούτε στο ίδιο κόμμα», οδηγώντας την κόντρα στα ύψη, σχολιάζοντας την αδιάλλακτη στάση που κρατά ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου που δεν δέχεται τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ του δήμου του, παρά την απόφαση Κουρουμπλή.
Ο κ. Λιατσής ωστόσο υπεραμύνθηκε της στάσης που έχει κρατήσει ο κ. Κουρουμπλής στο θέμα των σκουπιδιών του Πύργου, τονίζοντας πως «δεν μας εγκατέλειψε στιγμή, δεν ζήτησε να μάθει σε ποιο κόμμα ανήκει ο δήμαρχος – ενώ Υπουργός της ΝΔ κάποτε με έβγαλε έξω από το γραφείο του για το ίδιο θέμα- όποτε ζητήσαμε την βοήθειά του ήταν παρών, προσπάθησε κι ακόμα προσπαθεί να δώσει λύση και έδωσε με την απόφαση για την μεταφορά των 10.000 τόνων σε γειτονικούς ΧΥΤΑ αλλά συναντά την άρνηση Παπαναστασίου που αγνοεί την εντολή του ΓΓ της Αποκεντρωμένης τη στιγμή που οι δομές( εν προκειμένω οι ΧΥΤΑ) σε έναν δήμο ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και όχι στον εκάστοτε δήμαρχο.» Μάλιστα ο δήμαρχος σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση του απέναντι στο δήμαρχο Αγρινίου λέγοντας οργισμένα ότι «αν πεθάνει ένα παιδί στην πόλη του Πύργου γιατί είμαστε αντιμέτωποι με τις αρρώστιες, θα υπογράψω να καταδικαστεί»! Παρότρυνε μάλιστα όποιον πρόεδρο Συλλόγου η όποιες κοινωνικές ομάδες και φορείς παίρνουν καθημερινά θέσεις για τα σκουπίδια, να κάνουν καταγγελία στο Υπουργείο ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση. Αναφορικά με την πρόταση του κ. Αντωνακόπουλου για να ληφθεί ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για να εφαρμοστεί η απόφαση Κουρουμπλή, ο δήμαρχος είπε μεν ότι δεν έχει αντίρρηση ωστόσο αντιπρότεινε όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων να ζητήσουν ένα ραντεβού με τον Υπουργό Εσωτερικών, να περιγράψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ζητήσουν ξανά την παρέμβασή του, πρόταση με την οποία δεν διαφώνησε ο κ. Αντωνακόπουλος.