Πιέζουν στην Ηλεία για να εφαρμοστεί το “εντέλλεσθε” για μεταφορά απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία

Ποικιλοτρόπως πιέζουν φορείς της Ηλείας αλλά και δημοτικοί παράγοντες του Πύργου για να εφαρμοστεί η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να μεταφορά 8.000 τόνων σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαίρου, που μέχρι στιγμής δεν αποδέχονται τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ ο Τ. Αντωνακόπουλος δήλωσε η παράταξή του θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για τη μη εφορμογή της απόφασης, που προβλέπει ποινικές και αστικές ευθύνες στους υπευθύνους της μη εφαρμογής της. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου ο Γ. Λιατσής σκοπεύει να ζητήσει ένα ραντεβού από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή για τη διευθέτηση του ζητήματος. Στο χορό των πιέσεων μπαίνουν και οι φορείς της περιοχής της Ηλείας με το Σύλλογο Ξενοδόχων του δήμου Πύργου να στέλνει επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας να υλοποιηθεί στο ακέραιο η απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μεταφορά των σκουπιδιών του Πύργου στους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Ξενοδόχων:
Σύμφωνα με την από 15/12/2015 απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με αρ. πρωτοκόλλου 170809/6040, τα ημερησίως παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ), καθώς και τα αστικά απόβλητα, θα έπρεπε να μεταφέρονται στους Χ.Υ.Τ.Α. όπως αυτοί αναφέρονται στην πιο πάνω απόφαση.
Αν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την κοινοποίηση της απόφασης η μεταφορά τον αποβλήτων στο Χ.Υ.Τ.Α Στράτου Αγρινίου δεν έχει ξεκινήσει καθώς υπάρχει άρνηση του Δημάρχου Αγρινίου για την εκεί μεταφορά τους με αποτέλεσμα οι δρόμοι στον Δήμο μας να έχουν πνιγεί από την συσσώρευση των σκουπιδιών.
Ήδη δύο ξενοδοχεία μας έχουν σχηματίσει ακριβώς μπροστά τους τεράστια βουνά απορριμμάτων.
Ήδη υπάρχουν μαρτυρίες για εξάπλωση γαστρεντερίτιδας.
Ήδη τα μαθήματα στα σχολεία γίνονται με δυσκολία.
Καλούμε λοιπόν τους αρμόδιους προτού θρηνήσουμε θύματα, να εφαρμόσουν την απόφαση και να αρχίσει κανονικά η μεταφορά των αποβλήτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου Αγρινίου. Μόνο έτσι θα αρχίσει η διπλάσια σε ποσότητα αποκομιδή αποβλήτων και θα μπορέσει ο Δήμος να πάρει κάποια ανάσα. Άλλωστε οι Χ.Υ.Τ.Α. ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι ατομικά σε κάποιον.
Ζητάμε λοιπόν την εφαρμογή της απόφασης περί μεταφοράς των αποβλήτων του Δήμου Πύργου όπως ακριβώς είναι και όχι κατά το ήμισυ. Ούτε εμείς σαν σύλλογος τουρισμού, ούτε οι μαθητές, ούτε οι επαγγελματίες του Δήμου μας, αλλά και οι απλοί πολίτες μπορούν να είναι στην μέση κάποιον… περίεργων παιχνιδιών που είναι εις βάρος της υγείας μας πάνω από όλα. Ευελπιστούμε στην κατανόηση των αρμοδίων ώστε να αρχίσει άμεσα η αποκομιδή και μεταφορά των σκουπιδιών στον Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου Αγρινίου.