ΣΥΡΙΖΑ και ΥΠΕ προκαλούν ακόμη και λίγο πριν το συλλαλητήριο

Λίγες ώρες πριν τα συλλαλητήρια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι για τα προβλήματα των νοσοκομείων και των δομών Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν με τη στάση τους απέναντι στο πανδημο αίτημα για άμεσες λύσεις στα ζωτικότερα προβλήματα των δύο νοσοκομείων.

Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσε να μετακινήσει δύο καρδιολόγους από την κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα της Πάτρας σε εκείνο του Πύργου της Ηλείας για να αντιμετωπίσει ένα ολιγοήμερο πρόβλημα με τις αναρρωτικές άδειες κάποιων γιατρών. Τέτοια ευαισθησία για το μονιμότερο πρόβλημα των καρδιολογικών κλινικών του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, που εφημερεύουν περίπου τις μισές μέρες του μήνα η καθεμιά, δεν έδειξε… Σαν να μην έφτανε αυτό, η 6η ΥΠΕ ξεκίνησε ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν πέντε επιπλέον κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου, διαβιβάζοντας αίτημα στο Υπουργείο για 3 Εντατικολόγους και 15 νοσηλευτές. Την ίδια ώρα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο λειτουργεί με λιγότερες από τις προβλεπόμενες κλίνες, το πρόγραμμα των εφημεριών της εγκρίνεται με επιφύλαξη, διότι εκτελούνται 13 υπεράριθμες πρόσθετες εφημερίες από τους τρεις εναπομείναντες ιατρούς, ωστόσο πάλι η 6η ΥΠΕ δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία…

Δώδεκα ώρες πριν το συλλαλήτηριο για τα προβλήματα στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και τις δομές Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία, η νομαρχιακή επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Επιτροπή Υγείας, ήρθε με ανακοίνωσή της να δυναμιτίσει το κλίμα με ειρωνικά – σκωπτικά σχόλια για τους δημάρχους του νομού, το Μητροπολίτη και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Δίνοντας υπερβολική έμφαση σε μια σειρά από θετικά βήματα που έγιναν για δευτερευούσης σημασίας θέματα στα νοσοκομεία της περιοχής και αποφεύγοντας να απαντήσει για τα ζωτικότερα προβλήματα των δύο νοσοκομείων που παραμένουν άλυτα, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει πια διαμαρτυρίες…

Και επιπλέον ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρης Κωστακιώτης, βγήκε σε κομματικό ραδιόφωνο της Πάτρας -ναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και στην Πάτρα κομματικό ραδιόφωνο- και αντί να απαντήσει, για παράδειγμα, γιατί δεν προκηρύχθηκε η θέση του Διευθυντή της Καρδιολογικής του Αγρινίου (που δεν είναι νέα πρόσληψη αλλά κρίση υπάρχοντος γιατρού στο σύστημα υγείας), ή στο γιατί τα προγράμματα εφημεριών των περισσότερων κλινικών είναι ακόμη ελλιπή και βγαίνουν με υπεράριθμες εφημερίες των γιατρών πέραν αυτών που προβλέπονται από το νόμο, αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι “μας ζητούν να λύσουμε τα προβλήματα όλων των προηγούμενων ετών μέσα σε έξι μήνες, σίγουρα αυτό είναι προσχηματικό”… Ακόμη τάχθηκε κατά της διοικητικής αυτονόμησης των δύο νοσοκομείων, Αγρινίου και Μεσολογγίου, που είναι από τα βασικά αιτήματα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού παρέπεμψε στις εξαγγελίες του Υπουργείου τονίζοντας ότι “προχωρούν με τις συνθήκες που επιτρέπει η χώρα…”. Το πλέον εξοργιστικό όμως από όσα είπε ο Δ. Κωστακιώτης είναι ότι σε μια αποστροφή του λόγου του χαρακτήρισε ως πρόβλημα του νοσοκομείου Αγρινίου τη έλλειψη σύνδεσής του με… την Ιόνια Οδό… “Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε και στο σχεδιασμό του νέου υγειονομικού χάρτη της περιοχής” σχολίασε σχετικά ο Δ. Κωστακιώτης… και προφανώς για να τίθεται ως ζήτημα για το νέο υγειονομικό χάρτη της περιοχής ένα… οδικό έργο, η 6η ΥΠΕ σχεδιάζει αρκετά λουκέτα στα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, αφού με τη δήλωσή του ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την γρήγορη πρόσβαση των ασθενών από κάθε άκρο της Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο…

Αναλυτικά όσα είπε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ:
Ο Δ. Κωστακιώτης ξεκαθάρισε πάντως ότι σωστά οι Φορείς απαιτούν με τον τρόπο αυτό πιο δυναμικά κάποια πράγματα για να έχουν πιο ευήκοα ώτα, όχι μόνο στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στο Οικονομικών καθώς πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην Υγεία. «Εμείς δεν είμαστε απέναντι είμαστε μαζί τους. Ο αγώνας που αναφέρουν ότι κάνουν για να υπερασπιστούν τη ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ένα επαρκές και απολύτως λειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που λέμε κι εμείς, αυτό υπερασπιζόμαστε ως κυβέρνηση και ως Υγειονομική Περιφέρεια. Ωστόσο μας ζητούν να λύσουμε τα προβλήματα όλων των προηγούμενων ετών μέσα σε έξι μήνες, σίγουρα αυτό είναι προσχηματικό. Παρόλα αυτά εμείς είμαστε μαζί τους για να αντιμετωπίσουμε ένα-ένα όλα τα ζητήματα τα οποία θέτουν», δήλωσε ο κ. Κωστακιώτης.

Όσον αφορά τώρα στα αιτήματα που βάζουν για την κινητοποίησή τους οι Φορείς και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Θεωρούμε ότι η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να έχει μια ενιαία λειτουργία για να εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού της, χωρίς οι πολίτες να χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλους νομούς. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να γίνει ένα καινούργιο οργανόγραμμα και για τα δύο Νοσοκομεία (Αγρινίου, Μεσολογγίου), λειτουργικό στην σύγχρονη εποχή για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες. Δεν μπορεί να ζητάνε διοικητική αυτονομία και παράλληλα νέους οργανισμού.

-Όσον αφορά στις προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού: Προχωρούν με τις συνθήκες που επιτρέπει η χώρα. Είναι προφανές ότι τα κενά που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν να καλυφθούν σε μια μέρα. Είναι μέσα στο πρόγραμμα της 4τίας, καταγεγραμμένο και στοιχειοθετημένο από την 6η ΥΠΕ. Θα υπάρξει αντιμετώπιση σταδιακά.

-Την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των ανέργων στο ΕΣΥ όχι μόνο το έχουμε πει αλλά έχει προχωρήσει η διαδικασία και μέσω νομοσχεδίου, το οποίο κάποιοι φροντίζουν να το μπλοκάρουν, θα ψηφιστεί και θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα.

-Για την αύξηση του προϋπολογισμού στον χώρο της Υγείας: Είναι η πρώτη χρονιά μετά από 6 χρόνια όπου υπάρχει αύξηση 300εκ. ευρώ στις δομές υγείας και αυτό θα είναι αυξανόμενο κάθε χρόνο. Μέσα σε αυτά προβλέπεται και αυξημένο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών στις εφημερίες.

-Στο αίτημα για νέους Οργανισμούς στα Νοσοκομεία: Είναι έτοιμοι και έχουν παρουσιαστεί, θα παρουσιαστούν και στην Αιτωλοακαρνανία για διαβούλευση προκειμένου μετά από συζήτηση να καταλήξουμε στις οριστικές προτάσεις.

-Για την προκήρυξη των θέσεων των γιατρών που έχουν παραιτηθεί: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές παραιτήσεις. Ξεκινούν όμως οι διορισμοί. Ήδη στις πρώτες 600 θέσεις που προχωρούν, υπάρχει πρόβλεψη για τα μεγάλα κενά που έχουν διαπιστωθεί στην Αιτωλοακαρνανία, κυρίως στις καρδιολογικές και παθολογικές κλινικές.

-Ήδη προκηρύσσονται θέσεις επικουρικών γιατρών, φυσικά είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το Υπουργείο, αλλά πρέπει και οι γιατροί ν’ αποδεχθούν τη θέση του επικουρικού, γιατί έχουμε και τέτοια ζητήματα να μην αποδέχονται τις θέσεις.

-Για τη λειτουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών θα αναλυθεί το ζήτημα όταν θα είναι σωστό και ολοκληρωμένο το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε. Τότε με τους Φορείς θα δούμε κατά πόσο και τα αυτόνομα ΤΕΠ θα μπορούν να λειτουργήσουν και με ποιον τρόπο

-Τέλος συμφωνούμε για την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών των παλαιών νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας. Έχουμε κάνει αρκετές συσκέψεις και στα δύο Νοσοκομεία. Έχουμε τις προτάσεις μας και είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους για την δημόσια αξιοποίηση των χώρων αυτών…

Δ.Π