Ιόνια Οδός : Με στόχο να ξεπεραστούν οι απαλλοτριώσεις [pics]

To 2016 θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η χρονιά των τμηματικών παραδόσεων της Ιόνιας Οδού. Και ιδίως για το τμήμα Μεσολόγγι – Μενίδι, που θεωρείται το πιο ώριμο κατασκευαστικά, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως είναι το πρώτο που θα δοθεί στην κυκλοφορία. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων που δυστυχώς παραμένει…

Και ξαφνικά φράχτης.... Μια ιδιοκτησία που δεν έχει ακόμη απαλλοτριωθεί
Και ξαφνικά φράχτης…. Μια ιδιοκτησία που δεν έχει ακόμη απαλλοτριωθεί
Αν και τον προηγούμενο μήνα αποδόθηκαν κάποια τμήματα στην περιοχή της Άνω και Κάτω Βασιλικής, όπου εκκρεμούσαν οι απαλλοτριώσεις, εντούτοις αρκετά τμήματα παραμένουν ακόμη “δεσμευμένα” λόγω των απαλλοτριώσεων και της αρχαιολογίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση τμήματος κοντά στο Ρίβιο της Αμφιλοχίας, όπου ένα πολύ μικρό τμήμα -κοντά στο σημείο όπου διέρχεται και το αρδευτικό έργο της διώρυγας Αμφιλοχίας- εμποδίζει την επιτάχυνση των έργων. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και με την αρχαιολογία, στην περιοχή του Μεσολογγίου με την ανασκαφή της αρχαίας Αλίκυρνας, ενώ στο τμήμα Κεφαλόβρυσο – Μεσολόγγι εκκρεμούν επίσης μερικές απαλλοτριώσεις καθώς επίσης και η μετατόπιση της υπάρχουσας Εθνικής οδού.

Ελπίδα για αντιμετώπιση των προβλημάτων δίνει η νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, στα δημόσια έργα και στις οδικές παραχωρήσεις. Συγκεκριμένα όλα τα μεγάλα δημόσια έργα (συμπεριλαμβανομένων των πέντε οδικών παραχωρήσεων) θα χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «Ολυμπιακή» νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις. Παρέμβαση για τη μείωση των εκκρεμοτήτων της αρχαιολογικής υπηρεσίας στα έργα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και από το υπουργείο Πολιτισμού.