“Ντρίμπλα” στο ΓΠΣ Αγρινίου για τις χρήσεις χαμηλής όχλησης

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του δήμου Αγρινίου, που χρειάστηκαν 10 χρόνια για να εγκριθεί τελικά το 2013, είναι γνωστό ότι έχει μια σειρά από προβληματικές ρυθμίσεις, αλλά και προβλέψεις που δεν συνάδουν με την υπάρχουσα πραγματικότητα και τις προοπτικές της περιοχής. Για παράδειγμα, έχει προκαλέσει προβλήματα αδειοδοτήσεων σε υπάρχουσες αγροτικές και κτηνοτροφικές κυρίως εκμεταλλεύσεις, ενώ απαγορεύει την κατασκευή νέων κτηνοτροφικών μονάδων στα όρια του Καποδιστριακού δήμου Αγρινίου. Επίσης μια σειρά από επαγγελματικές χρήσεις χαμηλής όχλησης απαγορεύονται, τη στιγμή μάλιστα που βιοτεχνικό πάρκο (ΒΙΟΠΑ) δεν υπάρχει…

Ο δήμος Αγρινίου για να μπορέσει να υπερκεράσει τέτοιου είδους προβλήματα για τις χρήσεις χαμηλής όχλησης επιχειρεί μια “ντρίμπλα” στο ΓΠΣ στην περιοχή του Βοϊβολίβαδου. Το ισχύον ΓΠΣ δεν προβλέπει σε καμιά ενότητα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος την υποδοχή τέτοιων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Το ΓΠΣ Δ.Ε Αγρινίου παρόλο που προβλέπει την χωροθέτηση δύο βιοτεχνικών πάρκων ΒΙΟΠΑ υπερτοπικής εμβέλειας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που θα καθιστά ελκυστική την μετεγκατάσταση υφιστάμενων ή την χωροθέτηση νέων, εντούτοις δεν έχει πολεοδομηθεί τέτοιος υποδοχέας με σημαντικότατες συνέπειες στον παραγωγικό ιστό αλλά και στην λειτουργία της πόλης. Η απαγόρευση χωροθέτησης των εξαιρούμενων εργαστηρίων χαμηλής όχλησης στην Πολεοδομική ενότητα Βοϊδολίβαδου, έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν κίνητρο να συγκεντρώνονται αυτά τα εργαστήρια στους οικισμούς περιμετρικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αγρινίου στα όρια των οποίων επιτρέπεται η χωροθέτησή τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσανάλογα το οικιστικό περιβάλλον των οικισμών. Δεν συνάδει με τους κανόνες, τις αρχές και τους στόχους του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, από την μη πολεοδόμηση των επιχειρηματικών Πάρκων (ΒΙΟΠΑ) να επιβαρυνθούν δυσανάλογα και πέρα από τα όρια αντοχής τους οι οικισμοί περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος από την υπερβολική συγκέντρωση των χρήσεων χαμηλής όχλησης.

Για δραστηριότητες όπως, επισκευές αυτοκινήτων, φανοποιεία-βαφεία, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, επισκευές εξατμίσεων, επισκευές μηχανημάτων και σιδηροκατασκευών, αλουμινοκατασκευές – σιδηροκατασκευές, κατασκευές ειδών εκ τσιμέντου-τσιμεντοπλακών, κατασκευές επίπλων και κουφωμάτων, εργαστήρια κατασκευής και εμπορίας επαγγελματικών και οικιακών ψυγείων, συντήρηση-κατασκευή και τοποθέτηση ανελκυστήρων, που μέχρι σήμερα εξαιρούνται από την περιοχή, η απαγόρευση θα αρχίσει να ισχύει μετά την υλοποίηση-πολεοδόμηση των προτεινόμενων από το νεοεγκριθέν ΓΠΣ δύο επιχειρηματικών πάρκων (ΒΙΟΠΑ) και κατ΄ ανώτατο όριο μετά τα 12 χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ του ΓΠΣ. Με αυτό το τρόπο, τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις για τις χρήσεις αυτές που υπάρχουν στην περιοχή, μπορούν να διατηρηθούν για 12 έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νέου ΓΠΣ Αγρινίου, χρονικό όριο που τίθεται και ως χρόνος μετεγκατάστασής τους.