“Πράσινο” φως για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στο Δέλτα του Αχελώου και την Οξειά

Θετική γνωμοδότηση έδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Δυτικής Ελλάδας στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίουγια το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στις θαλάσσιες περιοχές Νήσου Οξειάς και των Ακτών του Λόφου Κοτσιλάρη. Στόχος του έργου είναι η χωροθέτηση περιοχών για την δημιουργία Π.Ο.Α.Υ., σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες. Με τη συγκεκριμένη μελέτη προβλέπεται η επέκαταση των θαλασσίων ζωνών κατά 370στρέμματα και η αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων κατά 13.045 τόνους, ώστε συνολικά η έκταση των θαλασσίων ζωνών να φτάσει τα 500 στρέμματα και η δυναμικότητα των μονάδων τους 14.825 τόνους.

Σύμφωνα με την μελέτη, στις θαλάσσιες εκτάσεις της Π.Ο.Α.Υ. προτείνονται για χωροθέτηση επτά (7) ζώνες Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Σε αυτές υφίστανται 9 μονάδες εκτροφής (3 εκ των οποίων δεν βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία) όπου καλλιεργούνται θαλάσσιοι μεσογειακοί ιχθύες (τσιπούρα, λαβράκι, μυτάκι, φαγκρί, λιθρίνι, σαργός, συναγρίδα, μουρμούρα, μελανούρι, μαγιάτικο, ροφός, κρανιός, μυλοκόπι, συκιός, γλώσσα, καλκάνι κλπ.), σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς. Η συνολική μισθωμένη έκταση εγκατάστασης είναι 110 στρέμματα και έχει δυναμικότητα 1.480 τόνων ετησίως. Δύο επιπλέον μονάδες, έκτασης 20 στρεμμάτων, δυναμικότητας 300 τόνων ετησίως, βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με την θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ., σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.Υ.

Σε διοικητικό επίπεδο η περιοχή μελέτης υπάγεται στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και στο Δήμο Ιθάκης. Από τις αναφερόμενες υφιστάμενες πλωτές μονάδες δύο υφίστανται στις ακτές του Λόφου Κουτσιλάρη (Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας), με συνολική μισθωμένη θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων και συνολική δυναμικότητα 270 τόνων. Σύμφωνα με την μελέτη, στις χερσαίες εκτάσεις της Π.Ο.Α.Υ. υφίσταται και λειτουργεί σήμερα σύγχρονο συσκευαστήριο νωπών ιχθύων, ετήσιας δυναμικότητας 5.400 τόνων, ενώ υπάρχει και ένας Ιχθυογεννητικός Σταθμός (ΙΧΘΥΚΑ), συνολικής δυναμικότητας 800.000 ιχθυδίων και 10.000.000 ατόμων οστρακοειδών (εκτός λειτουργίας και σε διαδικασία εκκαθάρισης). Επιπλέον, στην περιοχή υφίστανται εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποστηρικτικές ή ως συνοδές εγκαταστάσεις.

Η ενεργή έκταση της Π.Ο.Α.Υ. προτείνεται να είναι 500 στρέμματα (συνολική έκταση 2.200 στρέμματα θαλάσσιας
έκτασης) και η συνολική δυναμικότητα 14.825 τόνοι ψαριών. Η θαλάσσια ζώνη που αφορά τις Ακτές Αιτωλοακαρνανίας είναι η Ζώνη 7 (Λόφου Κουτσιλάρη- Όρμος Σκρόφα). Στην Ζώνη 7, η έκταση προτείνεται να φτάσει τα 90 στρέμματα (αφορά μόνον το 18% της συνολικής έκτασης της Π.Ο.Α.Υ.) και η συνολική δυναμικότητα τους 2.700 τόνους.