Οι θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θέρμου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 22ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Στα πλαίσια της γενικής ενημέρωσης του Δημάρχου προς όλους τους Συμβούλους για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου & της υποβολής ερωτημάτων από τους Δημοτικούς Συμβούλους προς τον Δήμαρχο, πριν την έναρξη της συζήτησης των προγραμματισμένων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κασόλας Θόδωρος, με αφορμή την καθυστερημένη δημοσίευση της απόφασης για την επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου Θέρμου, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19/6/2015 και αναρτήθηκε στις 18/12/2015, αναφέρθηκε στο άρθρο 97 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο ορίζει σαφέστατα την διαδικασία, για το πότε γράφονται οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τι περιλαμβάνει η περίληψή τους.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θέρμου Θ. Κασόλας
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θέρμου Θ. Κασόλας
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Το σημαντικότερο από τα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη, ήταν η πρόταση του Συνδυασμού μας «ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ», για την εγκατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε μέσω του διαδικτύου (Internet – live streaming) οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταδίδονται απευθείας και να παρέχεται έτσι η δυνατότητα στους δημότες μας, να παρακολουθούν «ΖΩΝΤΑΝΑ – LIVE» τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου κι αν αυτοί ευρίσκονται. H παρουσίαση της πρότασής μας έγινε από τον αρχηγό του Συνδυασμού μας κ. Κασόλα Θόδωρο.

Μεταξύ των άλλων στην εισήγησή του αναφέρθηκε και στα εξής:
-Σήμερα υπάρχει ένα κενό στην πληροφόρηση των δημοτών για τα θέματα που συζητούνται και αποφασίζονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την πρότασή μας αυτή καλύπτουμε αυτό το κενό, προσφέροντας μέσω του διαδικτύου έγκυρη, έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα οι Νέες Τεχνολογίες, η Πληροφορική και οι Επικοινωνίες.
-Σπανίζουν πλέον οι Δήμοι, που δεν μεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Σε πολλούς μάλιστα Δήμους, είναι κατορθωτές κατά την ώρα που γίνεται το Δημοτικό Συμβούλιο και οι ζωντανές παρεμβάσεις πολιτών από άλλες πόλεις, ακόμα κι απ΄το εξωτερικό. Κι είναι αυτό ένα επίτευγμα και δεν είναι μόνο ένδειξη της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας, αλλά και ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-Πολλοί μάλιστα Δήμοι, φρόντισαν έγκαιρα και ενέταξαν, τη μικρή ούτως ή άλλως απαιτούμενη δαπάνη, σε διάφορα προγράμματα και πέτυχαν την πλήρη κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη «ζωντανή» μετάδοση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.
-Δεν διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, απλά θέλουμε κι ο δικός μας Δήμος, να πάψει να είναι ουραγός στην τεχνολογική προσπάθεια της χώρας και να ακολουθήσει τις μεθόδους και τις πρακτικές που εφαρμόζει το σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας μας, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ενημέρωσης των δημοτών μας.
-Η εκτίμηση του ετήσιου κόστος για την μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κυμαίνεται στο ποσό των 4.000 €.

Επακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι δυο Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μια δημοτική Σύμβουλος της Πλειοψηφίας, αποδέχτηκαν την πρότασή μας. Οι υπόλοιποι εννέα (9) Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας αρνήθηκαν να την ψηφίσουν, επικαλούμενοι ρηχά επιχειρήματα, όπως ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, ή κάποιοι ενδιαφέρονται για την προβολή τους, ή ότι το κόστος είναι υπερβολικό σε εποχή κρίσης κ.λ.π.

Στο κ. Δήμαρχο, που εναντιώθηκε στην πρότασή μας αυτή και σε όσους εκ των δημοτικών Συμβούλων την καταψήφισαν, απαντάμε τα εξής:
1. Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλουμε ένα Δήμο, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές επιταγές και σε πλήρη εναρμόνιση με τις πρακτικές και μεθόδους όλων των άλλων δήμων της χώρας. Θέλουμε ένα Δήμο στον οποίο οι δημότες θα είναι ενημερωμένοι, στον οποίο η πληροφορίες θα είναι αφιλτράριστες, έγκυρες, έγκαιρες και σε πραγματικό χρόνο να φτάνουν δε στα σπίτια όλων των Δημοτών, είτε αυτοί κατοικούν στα φυσικά όρια του Δήμου, είτε σε άλλες πόλεις. Θέλουμε ένα Δήμο στον οποίο θα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες παραπληροφόρησης, θέλουμε τελικά ένα Δήμο με σωστά και υπεύθυνα πληροφορημένους δημότες και δημότισσες. Δεν θέλουμε το Δήμο ουραγό στην υιοθέτηση των τεχνολογικών εξελίξεων κι αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για την αναβάθμισή του.
2. Το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι το μόνο σημείο άσκησης πολιτικής, ενημέρωσης και προπάντων κριτικής και κατάθεσης προτάσεων για την εν γένει πολιτική του Δήμου, από όλους τους εκλεγμένους συμβούλους. Υπάρχει κάποιος δημότης που δεν θέλει να μετέχει και να παρακολουθεί αυτές τις συνεδριάσεις; Όλα τα άλλα, τα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου λεγόμενα, είναι είτε ως εκ του περισσού είτε ως εκ του πονηρού. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζονται, κι αν εκεί δεν έχουν να πούν κάτι, μην ακολουθούν την πρακτική του “απορία ψάλτου … βήξ”, κι έξω να κορδακίζουν.
3. Η προχειρότητα αντιμετώπισης της κατατεθείσας πρότασης και η αδυναμία να καταστούν αντιληπτά τα αναμενόμενα, εμπόδισε την πλειοψηφία να κάνει περαιτέρω διερεύνηση της κοστολόγησης της πρότασής μας και να δει πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί ποικιλοτρόπως, ακόμα και με μηδενικό κόστος. Οι ισχυρισμοί της για το υψηλό κόστος, την προβολή της Αντιπολίτευσης και τα άλλα φληναφήματα που ψέλλισαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν δικαιολογίες και προφάσεις. Βούληση δεν υπάρχει εκ μέρους συμβούλων της πλειοψηφίας & του Δημάρχου, ώστε οι πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα στο Δήμο. Εμείς πιστεύουμε, πως αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που δεν θέλουν να μεταδίδουν «ΖΩΝΤΑΝΑ – LIVE» τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως εμείς τέτοιες αποφάσεις που αποτρέπουν την ενημέρωση των δημοτών μας, οφείλουμε να τις καταγγέλλουμε.
4. Για να καταλάβουν όμως και οι δημότες που δεν ήταν παρόντες, λέμε ότι: Αν οι διοικούντες το Δήμο, είχαν ως όφειλαν ενημερωθεί και κινητοποιηθεί, αν δεν μεριμνούσαν και δεν ετύρβαζαν περί άλλων, θα μπορούσε να ήταν κατορθωτή η πλήρης κάλυψη του κόστους, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος. Άλλοι Δήμοι το έχουν ήδη κατορθώσει μέσω των προγραμμάτων ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ΕΣΠΑ κ.α. Γιατί τόσο καιρό, δεν το ζήτησε ο Δήμος από το ΣΥΖΕΥΞΙΣ; Οι Δήμοι Ναυπάκτου, Αγρινίου και δεκάδες άλλοι απ΄ το ΣΥΖΕΥΞΙΣ το πέτυχαν, με μηδενικό γι΄ αυτούς κόστος.
5. Αν παρ΄ όλα ταύτα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση μέσω προγραμμάτων, επειδή και πάλι ο Δήμος Θέρμου όταν έπρεπε ήταν απών, μπορεί η πρόταση να υλοποιηθεί σε συνεργασία με Ιδιωτικούς φορείς, έναντι ασφαλώς κάποιου τιμήματος.
6. Επειδή όμως, “προφάσεως δείται μόνον η πονηρία”, ΟΛΑ ΑΥΤΑ, όχι μόνο αποσιωπήθηκαν, αλλά παραποιήθηκαν, κι έγινε ανάρτηση κειμένου από τον κ. Δήμαρχο στο Facebook (αλήθεια μπορεί μέσω των κοινωνικών δικτύων να ασκείται η διοίκηση του Δήμου;) σημειώνοντας πως: η πρόταση έγινε απ΄ αυτούς που επιδιώκουν την προβολή τους. Αλλά “ο κρύβων την ψώραν αυτού, διπλήν αυτήν ποιεί”. Οι δημότες και γνωρίζουν και μπορούν να εξακριβώσουν και να ξεχωρίσουν, αυτόν που χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για ενημέρωση, απ΄ αυτόν που τα χρησιμοποιεί για παραπληροφόρηση και την έντονη αυτοπροβολή του με υστεροβουλία, επιδιώκοντας την τόσο αναγκαία γι αυτόν αυτοδικαίωση.
Όλα όμως αυτά, δεν είναι τυχαία. Είναι ενταγμένα σε μια απέλπιδα προσπάθεια εκτροπής του ενδιαφέροντος και της προσοχής των δημοτών, από άλλα φλέγοντα θέματα, που αφορούν την έλλειψη δομών στον Δήμο, την ανυπαρξία στρατηγικής, την έλλειψη σύμπνοιας και πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας.

Υ.Γ. Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 23/1/2016 ο κ. Δήμαρχος «αξιοποιώντας» τις δυνατότητες του διαδικτύου και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, σημειώνει για το ίδιο θέμα τα εξής:
«Για όσους ενδιαφέρονται για την προβολή τους με μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου μέσω Ιντερνετ με κόστος 6000 € το χρόνο στο δήμο,την στιγμή που δεν έχει Ιντερνετ όλη η περιοχή του δήμου και δεν λειτουργούν παντού οι αναμεταδότες της TV ,ώστε οι πολίτες να βλέπουν όλα τα κανάλια. Ευτυχώς κάποιοι ψήφισαν ότι ο Ορεινός μας Δήμος έχει άλλες προτεραιότητες εφαρμόζοντας τα λόγια του μεγάλου Πλαστήρα !!!! «Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο».

Με την ανάρτησή του αυτή ο κ. Δήμαρχος παραπληφορεί του Δημότες:
-Ότι το ετήσιο κόστος των ζωντανών μεταδόσεων του Δήμου είναι 6.000,00 ευρώ, ενώ η εκτίμηση της Αντιπολίτευσης είναι πως το ετήσιο κόστος θα είναι 4.000,00 €, κόστος το οποίο υπό προϋποθέσεις (που απαιτούν όμως δραστηριοποίηση) μπορεί να είναι και μηδενικό.
-Ότι όλη η περιοχή του Δήμου δεν έχει Internet.
Ξεχνά εσκεμμένα ο κ. Δήμαρχος, πως όλες οι περιοχές του Δήμου έχουν πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία και άρα οι πάντες έχουν πρόσβαση στο Internet από παντού. Παραπλανά με τους ισχυρισμούς του και ξεχνά πως και στην περιοχή μας είναι εκτεταμένη η χρήσις του Internet, αφού κι ο ίδιος το χρησιμοποιεί κατά κόρον με το Facebook. Μόνο η ιστοσελίδα του Δήμου γηράσκει ανενημέρωτη και στείρα. Ξεχνά και τις υποσχέσεις για δωρεάν internet παντού, που πέραν όλων των άλλων θα προσέφερε πολλά στην τοπική κοινωνία και θα εκμηδένιζε το κόστος επικοινωνίας των δημοτών. Γι αυτά τι έχετε κάνει κ. Δήμαρχε;
-Ότι τα κανάλια της τηλεόρασης δεν λειτουργούν πάντα.
Δεν γνωρίζει άραγε πως τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν σχέση με το Internet; Δεν γνωρίζει πως οι τηλεοράσεις μπορούν να συνδέονται στο Internet, ασχέτως αν παίζουν ή δεν παίζουν τα τηλεοπτικά κανάλια; Επομένως κ. Δήμαρχε κακώς τα εμπλέκετε.