Στον προγραμματισμό των προκηρύξεων παραπέμπει ο Πολάκης για τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας [vid]

Μαζί τους είμαστε, σχολίασε για τα συλλαλητήρια
Συζητήθηκε χθες στη βουλή η ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για τα προβλήματα των δομών Υγείας και των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης που απάντησε στην ερώτηση στάθηκε στο προγραμματισμός των προκηρύξεων μόνιμου προσωπικού και την αύξηση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως το γιατί δεν έχει προκηρυχθεί η θέση του Διευθυντή της Καρδιολογικής στο Αγρινίου, την διοικητική αποσύνδεση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου και την εκ περιτροπής εφημερία κλινικών στα δύο νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης στην απάντησή του ανέφερε:
“Από επικουρικούς που διορίσαμε φέτος το τελευταίο τρίμηνο, ένας παιδίατρος διορίστηκε στο Μεσολόγγι και δεν πήγε. Ένας καρδιολόγος και ένας ακτινολόγος πήγαν στο Αγρίνιο. Και πάλι ένας καρδιολόγος και ένας ακτινολόγος δεν πήγαν, ενώ διορίστηκαν. Από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα βγει τις επόμενες μέρες σε δημοσίευση προβλέπεται ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής για τη ΜΕΘ στο Αγρίνιο. Επίσης, ο προγραμματισμός που έχει γίνει με βάση τα στοιχεία που έχουν έλθει από τις ΥΠΕ για τα δύο νοσοκομεία σε σχέση με μόνιμους γιατρούς από την προκήρυξη των εξακοσίων θέσεων είναι για το Αγρίνιο δύο καρδιολόγοι, ένας ΜΕΘ, ένας νεφρολόγος, ένας παιδίατρος και τρεις ψυχίατροι. Για το Μεσολόγγι προβλέπεται ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας νεφρολόγος. Αυτός είναι ο προγραμματισμός των προκηρύξεων μόνιμου προσωπικού.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το θέμα της ενίσχυσης των προϋπολογισμών έχουν ενισχυθεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, αλλά βάζετε ένα γενικότερο ζήτημα το οποίο είναι το εξής: Όταν φέραμε τα μνημόνια, κουτσουρέψαμε μισθούς, δεν διορίζαμε πέντε χρόνια, φεύγουν οι γιατροί. Δεν έβλεπαν φως. Οι ειδικευόμενοι αυτή τη στιγμή έχουμε εννέα χιλιάδες θέσεις στη χώρα και είναι καλυμμένες οι επτά. Οι άλλες δύο δεν είναι και βέβαια ξεκινάνε από τα επαρχιακά νοσοκομεία και φθάνει προς το κέντρο αυτή η έλλειψη. Προσπαθούμε με αυτά που κάνουμε και με τους διορισμούς των επικουρικών και του μόνιμου προσωπικού και με αυτήν την προκήρυξη και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με την άλλη προκήρυξη του επικουρικού, να δώσουμε ένα σήμα ότι αντιστρέφεται η πορεία, διότι από τη μια τους κόψαμε τα λεφτά, από την άλλη δεν τους διορίζαμε για χρόνια και τώρα λέμε γιατί δεν πάνε. Καλούμαστε αυτό, δηλαδή μια πορεία έξι χρόνων, να τη λύσουμε μέσα σε πέντε μήνες που έχουμε μια σχετική ηρεμία στη χώρα. Δείγματα γραφής δώσαμε. Ενισχύσαμε οικονομικά το σύστημα. Είναι σαφές ότι πάρα πολλά λειτουργικά προβλήματα θα λυθούν με την εγκατάσταση κάποιων διοικήσεων που θα το πάρουν και στην πλάτη τους αυτό το πράγμα και από εκεί και πέρα ό,τι μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής και θα συνεχίσει να το κάνει.”

Μαζί τους είμαστε, σχολίασε για τα συλλαλητήρια
“Καλά κάνουν οι άνθρωποι και αγωνίζονται. Πολύ καλά κάνουν και μακάρι να συνεχίζουν να αγωνίζονται και πιο δυνατά και πιο ζωντανά, γιατί μαζί τους είμαστε και δεν είμαστε εναντίον τους. Και είναι πολύ καλό ο κόσμος να κινητοποιείται, για να διεκδικεί το δικαίωμά του στην υγεία” είπε ο αναπλ. Υπουργός σχολιάζοντας τα συλλαλητήρια που έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία.

Και πρόσθεσε σχετικά με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων : “Πέρυσι τα δυο νοσοκομεία, αθροιστικά, είχαν επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σκάρτα 8 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια. Αυτό είναι σαφές σημάδι ότι στηρίζουμε. Και είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που τα κοντέρ των προϋπολογισμών γράφουν συν και όχι πλην. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνω τις ανάγκες της αντιπολιτευτικής διαδικασίας. Είπα και κάποια πράγματα…”