Το ΥΠΕΣ προτίμησε τις διαταγές και τις μηνύσεις και όχι να βρει λύσεις

“Η Δημοκρατία έχει κανόνες και όποιος νομίζει πως μπορεί να εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών και να αντιστρατεύεται την δημοκρατική νομιμότητα, σύντομα θα αντιληφθεί, πως θα υφίσταται άμεσα, τις δυσμενείς για τον ίδιο, νόμιμες συνέπειες των πράξεών του”. Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος σχολίασε την πρωτοφανή κίνηση του Υπουργείου να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά των Δημάρχων Αγρινίου και Ακτίου–Βόνιτσας, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το κυβερνητικό “εντέλλεσθε” και αρνήθηκαν να αποδεχθούν για μια ακόμη φορά στους ΧΥΤΑ των δήμων τους απορρίμματα από την Ηλεία.

Η Δημοκρατία όμως έχει ένα βασικό όρο, που το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι ξεχνά, τη δικαιοσύνη. Αντί να υπάρξει μια στοιχειώδης απόδοση ευθυνών για όσους αδιαφόρησαν στην Ηλεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, για όσους προτίμησαν να κάνουν μικροπολιτική και δεν κατασκεύασαν ΧΥΤΑ, για όσους δεν απορρόφησαν τους ευρωπαϊκούς πόρους που προβλέπονταν για αυτό το λόγο, παραβίασαν την ελληνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή των δημοτών τους και προξένησαν οικονομική βλάβη στους δήμους τους για να μεταφέρουν σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα τα απορρίμματά τους, έρχεται το Υπουργείο να ζητήσει ευθύνες από τους δύο δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας, επειδή αρνήθηκαν το κυβερνητικό “εντέλλεσθε”, που εν τέλει βάλλει κατά του αυτοδιοίκητου των δήμων, και αφού δεν έλαβαν καμία έμπρακτη διαβεβαίωση πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα καλούνταν να βοηθήσουν, μιας και ακόμη δεν υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα της Ηλείας.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του Υπουργείου θυμίζει πραγματικά άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα, απολυταρχικά και όχι δημοκρατικά. Και μπορεί ο καθένας να το ισχυριστεί αυτό, από τη στιγμή που το ΥΠΕΣ προτίμησε το δρόμο των “εντέλλεσθε” και όχι του διαλόγου και κυρίως των λύσεων. Για την ακρίβεια το ΥΠΕΣ προτίμησε τις διαταγές και τις μηνύσεις και όχι να βρει λύσεις. Μετά από τόσα χρόνια στρουθοκαμηλισμού ακόμη και στην Ηλεία υπάρχουν φωνές που λένε το αυτονόητο, ότι δηλαδή φταίει η Αιτωλοακαρνανία και δεν πρέπει να επωμισθεί τις ευθύνες του προβλήματος της Ηλείας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος για το θέμα των σκουπιδιών, αφού επανέφερε την πρόταση της Περιφέρειας για δεματοποίηση των απορριμμάτων και όχι μεταφορά τους, είπε τα πράγματα όπως πραγματικά έχουν : “Ας μη κρυβόμαστε, 20 χρόνια τώρα η Ηλεία βρίσκεται στο κέντρο ενός πολιτικού παιγνίου, μέσα από το οποίο πολιτικές καριέρες χτίστηκαν και πολιτικές καριέρες γκρεμίστηκαν, δυστυχώς με τραγικές συνέπειες για τον τόπο και τους πολίτες. Αντί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αναζητούμε ως υπεύθυνους τους “μισητούς” γείτονες που δεν απλώνουν χείρα βοηθείας. Ως πότε σ΄ αυτό τον τόπο θα μας φταίνε οι άλλοι; Για την υπανάπτυξη οι Αχαιοί, για τα σκουπίδια οι Αιτωλοακαρνάνες, για το κακό το ριζικό μας ο υπόλοιπος πλανήτης!”

Σε τελευταία ανάλυση, αν κατορθώσει το Υπουργείο μέσω της Δικαιοσύνης να επίρριψει ποινικές ή άλλες ευθύνες σε αυτοδιοικητικούς που δεν ευθύνονται για το πρόβλημα και αφήσει αυτούς που το δημιούργησαν και το διαιώνισαν στο απυρόβλητο, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για δημοκρατία.

Δ.Π