«Συμμορφωθείτε με το Δουβλίνο» λέει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα.Όπως εξηγούν αυτός είναι ο δρόμος για καλύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στις συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -επιβεβαιώνοντας σε ένα βαθμό το δημοσίευμα των Financial Times- σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» με στόχο «μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», σύμφωνα με την οποία υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «εκτός Δουβλίνου από το 2011» και πως «ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό».Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτό «δεν σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα. Αντιθέτως, «στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια, αλλά όταν θα αρχίσουν πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα».Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον ερχόμενο Μάρτιο η Επιτροπή θα κάνει πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, «το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε», κατέληξε.

πηγή : efsyn.gr