Tα ίχνη του “Παλαιομονάστηρου” που “κρέμονται” πάνω από τη σήραγγα της Κλόκοβας

Εντυπωσιακή η αεροφωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η κοινοπραξία που κατασκευάζει της Ιόνια Οδό, με αφορμή το επίσημο βίντεο με την πρόοδο των εργασιών στο έργο.

Στη φωτογραφία αυτή ξεχωρίζουν ανάμεσα στην υπάρχουσα εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωανννίνων και στη δυτική είσοδο της σήραγγας της Κλόκοβας τα κατάλοιπα του μοναστικού συγκροτήματος, γνωστού ως “Παλαιομονάστηρο”, το οποίο χρονολογείται περί τον 9ο αι. π.Χ. Τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν -αν και η ύπαρξή τους ήταν γνωστή από προηγούμενες δεκαετίες- κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού από τον ανάδοχο του έργου, προκειμένου να ξεκινήσει η διάνοιξη της σήρραγας. Στο σημείο σώζονται ίχνη του περιβόλου του μνημείου, αλλά και μερικά ακόμη ερείπιά του, που “κρέμονται” ακριβώς πάνω από τη είσοδο και στα πρανή της δίδυμης σήραγγας που κατασκευάζεται. Να σημειωθεί ότι ήδη από τα τέλη του 2014 το Υπ. Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έχουν λάβει σχετική απόφαση για το τι θα διατηρηθεί και τι όχι από τα κατάλοιπα του μνημείου, καθώς επίσης υποχρέωσαν την κατασκευάστρια εταιρεία να συντάξει μελέτη υποστύλωσης και αντιστήριξης των καταλοίπων που διατηρούνται καθώς επίσης να ληφθούν μέτρα προστασίας των υπολοίπων τμημάτων του μοναστηριακού συγκροτήματος που δύνανται να επηρεαστούν από τις εργασίες κατασκευής της σήραγγας.

παλαιομονάστηρο

Ιόνια Οδός : Στο 68,6% η πρόοδος των εργασιών
Στο 68,6% ανέρχεται η πρόοδος των εργασιών (τον Ιανουάριο του 2016) σύμφωνα με το νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κοινοπραξία που κατασκευάζει το δρόμο.