Aπ’ το Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΟΔΕ;

Πλησιάζει η ώρα που μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στην γαλάζια παράταξη. Ένα τοπίο που εκτός από νέα πρόσωπα, θα περιλαμβάνει τις οργανωτικές και άλλες αλλαγές που ευαγγελίζεται ο νέος πρόεδρος.

Προς το παρόν το ενδιαφέρον στρέφεται στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων. Και στη Αιτωλοακαρνανία ήδη οι διεργασίες για το νομαρχιακό όργανο, τη ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας, φουντώνουν το τελευταίο διάστημα. Στις διεργασίες αυτές προεξάρχοντα ρόλο φαίνεται ότι έχουν κυρίως τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, καθώς οι δύο βουλευτές του κόμματος στο νομό, Σαλμάς και Καραγκούνης, φαίνεται -τουλάχιστον επί του παρόντος- πως έχουν μπει στο ψυγείο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Στους κύκλους λοιπόν των δημάρχων Αγρινίου και Μεσολογγίου αναζητούνται νέα πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες και θα αναλάβουν να δώσουν πνοή στις κομματικές οργανώσεις.

Η αυτοδιοίκηση “δεξαμενή” για τους υποψηφίους
Στο Μεσολόγγι τη στήριξη αρκετών γαλάζιων στελεχών για την προεδρία της ΝΟΔΕ συγκεντρώνει ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Σκαρμούτσος, που ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος του έχει εμπιστευθεί τις τύχες της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, με πολύ καλά αποτελέσματα όπως πολλοί παραδέχονται. Ο 38χρονος εκπαιδευτικός, θεωρείται από πολλούς και ως το άφθαρτο πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί στη ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ως άνθρωπος εργατικός και χαμηλών τόνων μπορεί να εκφράσει το μετριοπαθές κεντροδεξιό προφίλ που θέλει η ΝΔ υπό τον Κ.Μητσοτάκη να προβάλλει. Η συνδικαλιστική του δράση εξάλλου δεν έχει περιοριστεί στον τοπικό σύλλογο των δασκάλων του Μεσολογγίου, αλλά του δίνει το “πάτημα” σε όλη την Αιτωλοακαρνανία μιας και έχει εκλεγεί στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ). Όσον αφορά τον έως τώρα πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κ. Σύρρο εκτιμάται ότι πιθανόν ο ίδιος να θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, όμως λέγεται ότι το καταστατικό του κόμματος απαγορεύει τρίτη θητεία. Στο Αγρίνιο ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Φώτης Τσόλκας λέγεται ότι θα επιθυμούσε να διαδεχθεί τον Κώστα Σύρρο στην προεδρία της ΝΟΔΕ, ωστόσο στην περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα θα έχει τη στήριξη του Γ. Παπαναστασίου, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτή θα υπερκεράσει την όχι και τόσο δραστήρια εικόνα της τοπικής οργάνωσης τα τελευταία χρόνια, που έφτασε στο σημείο να μην διαθέτει καν γραφεία. Εξάλλου τόσο για τον ίδιο όσο για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κ. Σύρρο, κακές εντυπώσεις αφήσε στα γαλάζια στελέχη η δημόσια αντιπαράθεσή τους για την εκλογική διαδικασία του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ο Φ. Τσόλκας ήταν τότε πρόεδρος της ΝΕΦΕ. Από το Αγρίνιο έρχεται μια ακόμη πιθανή υποψηφιότητα αυτή του Παναγιώτη Ψυλλιά, προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται σίγουρα για ένα πρόσωπο, που επίσης θα στηρίζονταν από τον Γ. Παπαναστασίου, ενώ διαθέτει το χαρακτηριστικό του άφθαρτου στελέχους.

Η ονοματολογία βέβαια περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπα, είτε από τις δημοτικές ομάδες των δύο δημάρχων, είτε από τον κομματικό μηχανισμό, εκείνο όμως που αναζητείται από το πυρήνα του Κ. Μητσοτάκη είναι το πρόσωπο που θα προσδώσει στην τοπική ΝΔ τον αέρα της ανανέωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο διαβλέπουν πολλοί είναι η προσπάθεια των δύο δημάρχων της περιοχής να ελέγξουν την κομματική οργάνωση, κάτι που αν επιβεβαιωθεί δεν συνάδει και τόσο με τον θεσμικό αυτοδιοικητικό τους ρόλο.

Δ.Π