Δυτ. Ελλάδα : Επί του παρόντος δεν υφίσταται θέμα κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων

Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, μελετά η κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ως χώροι εξετάζονται μία τοποθεσία έξω από τον Βόλο, που ανήκει στον Δήμο και την Εκκλησία, μία τοποθεσία στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση.

Αν το προσφυγικό λάβει εκρηκτικότερες διαστάσεις…;
Την ίδια ώρα διακινούνται πληροφορίες και σενάρια πως η κυβέρνηση αναζητά χώρους για τη δημιουργία hot – spot σε όλη την Ελλάδα και φυσικά τη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υφίσταται θέμα, ούτε για διάφορες περιοχές της Αχαΐας, ούτε για τους εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας στο Αντίρριο, που συμπεριλήφθηκαν στη σεναριολογία. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται τόσο από τους δήμους της περιοχής, όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που επισήμως τουλάχιστον δηλώνουν ότι δεν έχουν τέτοια πληροφόρηση. Ωστόσο οι διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος είναι τέτοιες, που σε συνδυασμό με κάποια περαιτέρω αρνητική εξέλιξη, είτε οι χώρες του Βίσεγκραντ “σφραγίσουν” τα σύνορά τους, είτε αποπεμφθεί η Ελλάδα από την Σένγκεν, δεν αποκλείεται να προκύψει θέμα δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών και στη Δυτικής Ελλάδα. Τη στιγμή μάλιστα που πολλές φορές από κυβερνητικά χείλη έχει ειπωθεί ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες πρέπει να διασκορπιστούν σε όλη την επικράτεια…

Από την Αιτωλοακαρνανία κατά καιρούς στο τραπέζι των συζητήσεων ή έστω στη σεναριολογία έχουν τεθεί η περίπτωση του ανενεργού στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας, η περίπτωση του ανενργού στρατιωτικού αεροδρομίου στο Αγρίνιο, αλλά και η περίπτωση του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου που είχε εξεταστεί, αλλά λόγω της απαξίωσης των εγκαταστάσεών του μάλλον δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Από τις περιπτώσεις αυτές μόνο η περίπτωση του στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας, είχε συζητηθεί επί της ουσίας το 2011 προκαλώντας μάλιστα τοπικές αντιδράσεις. Επιπλέον θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις, που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση, αλλά ελλείψει επενδυτών παραμένουν αναξιοποιήτες. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές τέτοιες περιπτώσεις καθώς στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται παραθαλάσσιες έκτασεις (δύο στη Ναύπακτο και μία στο Μεσολόγγι) και μια ακόμη στο Αιτωλικό.