Τμήματα Αγρινίου : “Πάγωμα” των μετακινήσεων, αλλά και Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων… [video]

Με ήξεις αφίξεις μοιάζει η απάντηση της Σίας Αναγνωστοπούλου
Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Δ. Κωνσταντόπουλου σχετικά με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου έδωσε η αναπλ. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου σήμερα στη βουλή. Η Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι έχει τη δέσμευση τη Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών για πάγωμα των μετακινήσεων μελών ΔΕΠ, επικαλέστηκε μάλιστα σχετική ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, ενώ δήλωσε πως έχουν υλοποιηθεί μόνο τρεις μετακλήσεις μελών ΔΕΠ. Ωστόσο η αναπλ. Υπ. Παιδείας έκανε αρκετές φορές αναφορά στο Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και δήλωσε ότι δεν μπορεί να επέμβει κανένας Υπουργός, για τις μετακλήσεις καθηγητών από τμήμα σε τμήμα, ιδίως όταν έχει παρέλθει η τριετία… Από την πλευρά του πάντως ο Δ. Κωνσταντόπουλος Αντιθέτως, αναφέρθηκε στις μεθοδευμένες ενέργειες που οδηγούν στη διάλυση των Τμημάτων του Αγρινίου μέσω της αποδυνάμωσης από διδακτικό προσωπικό, αφού όπως είπε τον τελευταίο χρόνο εγκρίθηκαν 9 μετακινήσεις μελών ΔΕΠ προς άλλα Πανεπιστήμια ενώ 4 ακόμη μετακινήσεις είναι σε εξέλιξη.

Επίσης ο Δ. Κωνσταντόπουλος έθεσε το ζήτημα της επανστύστασης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, με την Σία Αναγνωστοπούλου να παρεπέμπει στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία και να δηλώνει πως “εμείς θα το προσπαθήσουμε, αλλά ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να ανοίξει ένα Πανεπιστήμιο”. Την απάντηση της κας Αναγνωστοπούλου σχολιάσε ακόμη και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης σημειώνοντας ότι “η κυβέρνηση μέσω της Υπουργού, προφασίστηκε για άλλη μια φορά προφάσεις εν αμαρτίαις, και κρυμμένη πίσω από το Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, δεν προέβη στην παραμικρή δέσμευση για το φλέγον αυτό ζήτημα”.

Καραγκούνης : Δεν προέβη στην παραμικρή δέσμευση η Αναγνωστοπούλου
Με έκπληξη παρακολούθησα σήμερα την απάντηση της Αναπλ.Υπουργού, κας Αναγνωστοπούλου στη Βουλή, αναφορικά με το ζήτημα της διατήρησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Η κυβέρνηση μέσω της Υπουργού, προφασίστηκε για άλλη μια φορά προφάσεις εν αμαρτίαις, και κρυμμένη πίσω από το Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, δεν προέβη στην παραμικρή δέσμευση για το φλέγον αυτό ζήτημα.
Συγκεκριμένα, ενώ η Υπουργός επικαλείται την βιωσιμότητα των Τμημάτων ως αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου αυτά να συνεχίζουν να λειτουργούν, την ίδια στιγμή, το Υπουργείο, συνεχώς μειώνει την προβλεπόμενη σε αυτά Χρηματοδότηση και παρακολουθεί παθητικά, ως απλός θεατής, την συστηματική αφαίμαξή τους σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ουσιαστικά εξυπηρετώντας τις μεθοδεύσεις συγκεκριμένων παραγόντων που θέλουν να αποσπάσουν τα εν λόγω Τμήματα από την πόλη του Αγρινίου.
Δεδομένου ότι, προεκλογικά ο Σύριζα γνώριζε πολύ καλά για την ύπαρξη του νόμου και τα περί του Αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, όπως επίσης και ότι είναι στο χέρι του Υπουργείου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα Τμημάτων μέσω της στήριξής τους με τα αναγκαία κονδύλια, πρέπει η Κυβέρνηση, επιτέλους, να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, όχι απλώς διατηρώντας, αλλά παράλληλα ενισχύοντας τα εν λόγω Τμήματα. Καθιστώ απολύτως σαφές ότι, θα παρακολουθούμε στενά το ζήτημα της μετακίνησης των μελών ΔΕΠ από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούν στην πόλη του Αγρινίου, πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, να ενισχυθούν καταλλήλως. Επ ουδενί, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μεθοδευμένη υποβάθμιση των Τμημάτων και δη η μετακίνησή τους.