Πακέτο Γιουνκέρ: 25 έργα ανακοινώνονται στο τέλος Μαρτίου

Με κατεπείγουσες διαδικασίες μέχρι το τέλος Μαρτίου θα αναρτηθούν 25 έργα που βρίσκονται στο πιο ώριμο στάδιο και έχουν πιθανότητα να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτό είπε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη σε σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο. Αυτή την περίοδο έχουν αποσταλλεί έγγραφα σε όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς αλλά και σε ιδιώτες. Όπως ανέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημιουργήσει μία λίστα έργων η οποία κατά τον κο Σταθάκη “δεν παρήγαγε κάποιο ενδιαφέρον project, διότι ήταν ένας κατάλογος έργων, τα οποία δεν βρισκόντουσαν ούτε καν σε επίπεδο προμελέτης -ήταν έργα τα οποία είχαν καταγραφεί, δεν ξέρω από ποιους φορείς- και ο οποίος δεν αποτελούσε σε οποιοδήποτε επίπεδο κάποια ώριμη διαδικασία έργων από τα οποία θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τα είκοσι πέντε που θα εντάσσαμε στην τρέχουσα διαδικασία”. Ο κος Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι τα έργα αυτά δεν θα κατασκευαστούν ως δημόσια έργα αλλά με τη μορφή ΣΔΙΤ, άλλης μορφής ή απλά ως ιδιωτικές επενδύσεις.

Το σύνολο του Πακέτου Γιουνκέρ φτάνει τα 315 δις ευρώ με την μέθοδο της μόχλευσης κεφαλαίων. Αυτό ξεκίνησε από τον Κανονισμό 2015/1017/25-6-2015, ο οποίος συγκροτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το EFSI, τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Υπηρεσιών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων. Με δεύτερη απόφαση στις 22 Ιουλίου 2015, προχώρησε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων και τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών της.

Για την Πύλη αυτή, αυτό που προβλέπεται, είναι να δημιουργηθεί μια πρωταρχική βάση δεδομένων επενδυτικών έργων, προκειμένου η Πύλη να προσελκύσει στη συνέχεια το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι θα αναλάβουν να συνδράμουν σε αυτά τα έργα. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή προτείνει σε κάθε κράτος μέλος -αρχικά στους δημόσιους φορείς, αλλά η Πύλη είναι ανοιχτή για ιδιωτικές επενδύσεις προφανώς και αυτή είναι η αιχμή της- να καταχωρίσει περίπου είκοσι πέντε έργα. Η έναρξη λειτουργίας προβλέπεται μέχρι το τέλος Μαρτίου.

πηγή : ypodomes.com