Χάρτης Υγείας : Το νέο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο δήμο Αμφιλοχίας

Το ΑγρίνιοCulture.gr αποκαλκύπτει σήμερα τον νέο χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία με βάση την εισήγηση της 6ηςΥΠΕ. Στο δήμο Αμφιλοχίας διατηρούνται τα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας και Χαλκιόπουλων (σε 24ωρη λειτουργία) καθώς και τα διασυνδεόμενα με αυτά 12 περιφερειακά ιατρεία.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΦΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Το δίκτυο συγκροτείται από 2 ΚΥ (Αμφιλοχίας και Χαλκιόπουλων ) και τα διασυνδεόμενα με αυτά 12 ΠΙ. Προτείνεται και τα 2 ΚΥ να είναι 24ωρης λειτουργίας.
Στο ΚΥ Αμφιλοχίας λειτουργούν ιατρεία : γεν. ιατρικής /παθολογίας, παιδιατρικό, καρδιολογικό και οδοντιατρείο . Υπάρχει επίσης ο αναγκαίος εργαστηριακός εξοπλισμός (ακτινολογικό, αναλυτής) .
Οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό είναι : γ.γ / παθολόγοι 8 (υπηρετούν 10), παιδίατροι 1 (υπηρετεί 1), καρδιολόγος 1 (υπηρετούν 0) , οδοντίατροι 2 (υπηρετούν 2) , ακτινολόγοι 1 (υπηρετεί 1), βιοπαθολόγος 1 (υπηρετεί 1).
Σε νοσηλευτικό προσωπικό : 8 νοσηλεύτριες (υπηρετούν 8), επισκέπτριες 4 (υπηρετούν 0), μαίες 2 (υπηρετούν 0), τραυματιοφορείς 2 (υπηρετούν 0) .
Τεχνολόγοι εργαστηρίων 4 (υπηρετεί 1). Διοικητικό κλπ προσωπικό :4 (υπηρετεί 1) .
Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό: 15
Για το ΚΥ Χαλκιόπουλων οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό είναι 5 γ.γ. / παθολόγοι (υπηρετούν 5) , 1 παιδίατρος (υπηρετούν 0), 2 οδοντίατροι (υπηρετεί 1). Σε νοσηλευτικό προσωπικό οι ανάγκες είναι : νοσηλεύτριες 6 (υπηρετούν 4), επισκέπτριες 2 (υπηρετεί 1), μαίες : 1 (υπηρετεί 1) , τραυματιοφορείς 2 (υπηρετεί 1) . Για τις ανάγκες των εργαστηρίων (ακτινολογικό, αναλυτής) 4 τεχνολόγοι (υπηρετούν 0). Διοικητικό κλπ προσωπικό 4 (υπηρετούν 6).Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό: 9

ΚΕΦΙΑΠ
Η αρχική πρόταση είναι το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας να λειτουργήσει ως κέντρο κλειστής νοσηλείας , με δικό του οργανισμό (γι αυτό και η πρότασή μας για την στελέχωση του νοσοκομείου βασίζεται στην οργανική δύναμη των 230 κλινών και όχι των 260). Η αναγκαία στελέχωσή του είναι : 1 γιατρός (κατά προτίμηση ΦΙΑ) , 20 νοσηλευτικό προσωπικό και 20 λοιπό προσωπικό (που περιλαμβάνει φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ )
Το ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου να είναι ανοικτής νοσηλείας , και θα λειτουργεί ως οργανική μονάδα του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας (Δηλ. ουσιαστικά προτείνεται μία δομή με ενιαίο οργανισμό– ΚΕΦΙΑΠ Αιτ/νίας – με 2 μονάδες: μία κλειστής και μία ανοικτής νοσηλείας , με κοινό προσωπικό ).