Χάρτης Υγείας : Το νέο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο δήμο Μεσολογγίου

“12ωρη ή 14ωρη λειτουργία του δικτύου, αφού θα εφημερεύει μόνο το νοσοκομείο…”
Το ΑγρίνιοCulture.gr αποκαλκύπτει σήμερα τον νέο χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία με βάση την εισήγηση της 6ηςΥΠΕ. Στο δήμο Μεσολογγίου προτείνεται ενιαία λειτουργική και διοικητική δομή για το ΠΕΔΥ Μεσολογγίου, το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού και τα 8 Περιφερειακά Ιατρεία. Η λειτουργία του δικτύου προτείνεται να είναι 12ωρη ή 14ωρη, αφού θα εφημερεύει μόνο το νοσοκομείο, και το προσωπικό του δικτύου ΠΦΥ, αν χρειάζεται, θα ενισχύει την εφημερία του νοσοκομείου.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΦΥ ΔΗΜΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Το δίκτυο απαρτίζεται από την μονάδα ΠΦΥ της πόλης του Μεσολογγίου και το ΚΥ Αιτωλικού με τα διασυνδεόμενα με αυτό 8 ΠΙ (ως ενιαία λειτουργική και διοικητική δομή).
Στην μονάδα του Μεσολογγίου, εκτός από τις υπηρεσίες που θα είναι ίδιες με αυτές του ΚΥ Αιτωλικού ( ιατρείο γενικής ιατρικής, παιδιατρικής, οδοντιατρεία) θα παρέχονται επιπλέον και μαιευτικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες. Προτείνεται επίσης εδώ να λειτουργεί και test κόπωσης και καρδιολογικό US.
(Αν τα μηχανήματα υπερήχων είναι πολλαπλών κεφαλών, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους ακτινολόγους, και αυτό θα αναβαθμίσει τις ακτινοδιαγνωστικές υπηρεσίες που θα παρέχουν τα ΚΥ. )
Μηχάνημα οστικής πυκνότητας θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί που υπάρχει (;) και ακτινολογικό μηχάνημα . Ο μαστογράφος είναι ήδη εγκατεστημένος στο νοσοκομείο και λογικό είναι να παραμείνει εκεί (ανεξάρτητα από το πού θα ανήκει το προσωπικό που θα τον λειτουργεί ).
Η λειτουργία του δικτύου προτείνεται να είναι 12ωρη ή 14ωρη. Θα εφημερεύει μόνο το νοσοκομείο, και το προσωπικό του δικτύου ΠΦΥ, αν χρειάζεται, θα ενισχύει την εφημερία του νοσοκομείου.
Στα πλαίσια του δικτύου μπορεί να λειτουργήσει και φυσικοθεραπευτήριο, εξυπηρετώντας και τις ανάγκες όσων επισκέπτονται τα ιαματικά λουτρά.
Με βάση τον πληθυσμό αναφοράς , οι ανάγκες σε στελέχωση είναι :
Α) ιατρικό προσωπικό : 12 γ.γ / παθολόγοι , 4 παιδίατροι, 1 καρδιολόγος, 4 οδοντίατροι, 2 ακτινολόγοι, 2 βιοπαθολόγοι . (Σύνολο 25 – σήμερα υπηρετούν 22. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι 19 από τους 22 είναι γ. γιατροί , φαίνεται να υπάρχει υπερεπάρκεια στην ειδικότητα αυτή, συνεπώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η δομή του Μεσολογγίου από την δομή του Αιτωλικού, πράγμα αρκετά δύσκολο σήμερα αν πάρουμε υπόψη ότι οι γιατροί του ΚΥ Αιτωλικού καλύπτουν κενά άλλων ΚΥ και του νοσοκομείου.) Πολύ έντονη είναι η ανάγκη σε παιδιάτρους, καθώς και στις άλλες ειδικότητες που απαιτούνται για να στελεχωθεί το δίκτυο με επάρκεια.
Με δεδομένο ότι μεταβατικά μπορούν να αξιοποιηθούν οι συμβεβλημένοι γιατροί και εργαστήρια, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη των κενών σε παιδιάτρους.
Ανάγκες σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Νοσηλεύτριες 8 (υπηρετούν 4)
Μαίες 4 (υπηρετούν4 )
Επισκέπτριες 5 ( υπηρετούν 3)
Τεχνολόγοι εργαστηρίων 6 (υπηρετούν 0 )
Φυσικοθεραπευτές 3 (υπηρετούν 2)
Διοικητικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό 6 (υπηρετούν 3)
Συνολικές ανάγκες σε προσωπικό : 22 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι κλινικοί γιατροί που θα αντικαταστήσουν τους συμβεβλημένους).