Συζήτηση για το προσφυγικό έγινε απόψε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου στο πλαίσιο των δηλώσεων – ανακοινώσεων χωρίς φυσικά να ληφθεί κάποια απόφαση.
Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου ενημέρωσε το Σώμα για την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα. Ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι ζητήθηκε η συνδρομή των δήμων που θα μπορούσαν να διαθέσουν χώρους, κυρίως από την περιοχή του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, ωστόσο πρόσθεσε ότι διέγνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για διασπορά του πληθυσμού μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Επικράτεια. Όμως δήλωσε άγνοια για τα σενάρια που κυκλοφορούν για hot-spot στην περιοχή, αναφέροντας πως δεν είχε καμία σχετική όχληση από κανέναν. “Όλοι κατανοούμε τι σημαίνει προσφυγιά και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά δεν ξέρουμε τι μας ζητείται” είπε χαρακτηριστικά και στάθηκε στην έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί θεσμικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη νομιμότητα των δαπανών των δήμων για το θέμα.
Σε ανάλογο τόνο αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και οι παρατάξει της αντιπολίτευσης. Ωστόσο ο Τίμος Παπανικολάου από την Λαϊκή Συσπείρωση διαπίστωσε πως ξεκινά αργά η ευαισθησία για τους πρόσφυγες και πως θα έπρεπε να αναδειχθούν οι αιτίες του προσφυγικού. “Αυτοί που ξεριζώνουν τους λαούς είναι αυτοί που θεωρούνται σύμμαχοι της χώρας” είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να καταγγελθεί η Κυβέρνηση που συμφώνησε στην Ελλάδα να γίνεται η “διαλογή” των προσφύγων καθώς επίσης και για την απόφασή της για εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Σημειώσε δε ότι απαιτούνται χώροι αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο στάθηκε στην αλληλεγγύη αλλά σημείωσε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτή του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που πρέπει να απομονωθεί, θυμίζοντας το περιστατικό εμπρησμού σε αποθήκη με είδη πρώτης ανάγκης που προορίζονταν για τους πρόσφυγες.
Υπεθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ ζήτησε από την Κυβέρνηση:
Πρώτον, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου,στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της Κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου.
Δεύτερον, γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.
Τρίτον, εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.
Τέταρτον, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επαναπροώθησή τους.