Π. Λαφαζάνης : Όνειδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση το κλείσιμο των συνόρων [HDvideo + pics]

“Εθελόδουλη η στάση της Κυβέρνησης – Να αποσυρθεί ασφαλιστικό – φορολογικό”
Περιοδεία την Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το πρωί επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγρινίου και στη συνέχεια τον αγροτικό συνεταιρισμό στο Καινούργιο.

Κατόπιν παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Π. Λαφαζάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στάθηκε αρχικά στο προσφυγικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας όνειδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα. Παράλληλα επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για την όλη διαχείριση του ζητήματος, σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής ουσιαστικά απομονώθηκε η Ελλάδα κάτι που αποδείχθηκε από το κλείσιμο των συνόρων και όχι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αρχικά ισχυρίστηκε η Ελληνική Κυβέρνηση. Ακόμη αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, επικρίνοντας την Κυβέρνηση για την εθελόδουλη -όπως είπε- στάση της, ζητώντας την απόσυρσή του και αναφέροντας πως πρέπει να δοθεί μάχη μέσα και έξω από την Βουλή να μην περάσουν τα μέτρα που ζητά το Κουαρτέτο. “Είναι σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν άγριες περικοπές στις συντάξεις και δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα για το λαό” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε σχετικά με την αξιολόγηση: “Εμείς δεν θέλουμε ούτε μνημόνια, ούτε μέτρα λιτότητας και δεν μας ενδιαφέρει ο καλός βαθμός τους”.

“Αν φεύγαμε μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, θα μας χρέωναν ότι τραβήξαμε το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλ. Τσίπρα και δεν του επιτρέψαμε να πάει σε μια έντιμη συμφωνία”
Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το θέμα του νομίσματος, ο Π. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως “η Λαϊκή Ενότητα έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη και πως η χώρα θα πρέπει να πάει στο εθνικό νόμισμα στη βάση ενός ριζοσπαστικού, προοδευτικού, αντιμνημονιακού προγράμματος”. Παράλληλα τόνισε ότι η θέση της ΛΑΕ “δεν έχει καμία σχέση με τη θέση του ΚΚΕ που λέει ότι η έξοδος από το ευρώ σημαίνει καταστροφή για τη χώρα”. Ιδαίτερη σημασία έχει η απάντηση του Π. Λαφαζάνη στο ερώτημα σχετικά με την παραμονή του ιδίου και άλλων στελεχών -που στη συνέχεια αρνήθηκαν να ψηφίσουν το Μνημόνιο- στην Κυβέρνηση μετά την περσινή συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που στην ουσία ήταν παράταση του τότε Μνημονίου. “Είχαμε βασικές διαφωνίες στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, η βασική διαφωνία ήταν ότι η Κυβέρνηση έπρεπε εξ΄αρχής να θέσει στο τραπέζι την εναλλακτική της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και χάσαμε για 6ψήφους διαφορά. Λόγω και τη στάση μας αυτής η συμφωνία δεν ήρθε στη Βουλή για κύρωση και παλέψαμε μέχρι το τέλος να αποτρέψουμε να πάει αυτή η Κυβέρνηση σε ένα νέο ταπεινωτικό Μνημόνιο. Αν φεύγαμε και έπεφτε η Κυβέρνηση μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, θα μας χρέωναν ότι τραβήξαμε το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλ. Τσίπρα και δεν του επιτρέψαμε να πάει σε μια έντιμη συμφωνία” είπε χαρακτηριστικά.