Δεν υπάρχει βούληση να μπει τάξη

Την εικόνα που επικρατεί στους πεζοδρόμους και τις πλατείες του Αγρινίου όλοι την ξέρουν και τη βλέπουν. Πέρυσι τέτοια εποχή με αφορμή το νέο κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους, ακούγαμε από το δήμο Αγρινίου πως θα μπει τάξη, θα φτιαχτούν πέργκολες στην πλατεία, θα υπάρξει μια ομοιομορφία γενικότερα. Τελικά δεν έγινε τίποτα, πολλοί επαγγελματίες του χώρου ξεσάλωσαν ακόμη περισσότερο και πρόσφατα πήγε η πολεοδομία να ρίξει πρόστιμα. Μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες πως οι αρχές δεν επισκέφθηκαν τους ημετέρους…

Η ουσία είναι πως δεν υπάρχει βούληση να μπει τάξη. Δεν υπήρξε ποτέ! Από την προ μνημονίου εποχή, αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου με την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής δημιούργησαν οφειλές χιλιάδων ευρώ προς τον δήμο, ορισμένοι δε και δεκάδων χιλιάδων, από τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα. Μέχρι πέρυσι οι οφειλές αυτές προς τον δήμο ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 200.000 ευρώ, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωνε ότι πρέπει να πληρώσουν όλοι… Πλήρωσαν άραγε όλοι; Και εκτός από τις οφειλές, οι περισσότεροι -όχι όλοι- παραβιάζουν συστηματικά τα όρια, στα οποία μπορούν να απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματα, φτιάχνουν αυθαίρετες κατασκευές στο πεζοδρόμιο -κακόγουστες και ανομοιογενείς με το γύρω χώρο- ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χτίζοντας κυριολεκτικά το πεζοδρόμιο ορισμένοι διπλασίασαν την έκταση του μαγαζιού τους.

Άμα ο δήμος -όπως έχουν τολμήσει να κάνουν άλλοι δήμοι στη χώρα- δεν πάει να κατασχέσει τα τραπεζοκαθίσματα και δεν κινηθεί δικαστικά ζητώντας και κατασχέσεις για τις οφειλές δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αντί λοιπόν να κατασχεθούν τα τραπεζοκαθίσματα που είναι εκτός ορίων, πήγε ο δήμος και έβαλε κάγκελα για να “φαίνεται” η παρανομία… Και παράλληλα οι οφειλές αρκετών “τρέχουν”…  Τα πρόστιμα της πολεοδομίας δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, αφού θα πληρώσουν όσοι θέλουν και μπορούν και κάποιοι άλλοι θα ακολουθήσουν την πετατημένη του “δεν πληρώνω”… Εκ των πραγμάτων δεν δημιουργείται έτσι αθέμιτος ανταγωνισμός; Και τι κάνει ο δήμος; Στέλνει την πολεοδομία; Αφού ένα μέρος του κλάδου λειτουργεί με όρους “επαναστατικού δικαίου”… αποτέλεσμα και μάλιστα δίκαιο δεν μπορεί να υπάρξει. Την ανοχή και τη φιλευσπαχνία του δήμου Αγρινίου -και με την προηγούμενη και με την τωρινή δημοτική αρχή- που έχουν γνωρίσει μερικοί “μάγκες” του κλάδου, δεν την έχει γνωρίσει ούτε ο πιο αναξιοπαθών δημότης. Και αυτό αποτελεί μέγιστη ντροπή.

Δ.Π