Η οδός της Αδριατικής φέρνει (;) πρόσφυγες και στη Δυτική Ελλάδα

Σήμα στις αρχές για ελέγχους στα δυτικά παράλια
Μετά το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι επίκειται το “άνοιγμα” της οδού της Αδριατικής, κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι θα επιχειρούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη είτε μέσω Αλβανίας, είτε μέσω της θαλάσσιας οδού να βρεθούν στην Ιταλία.

Εξάλλου, μόνο τυχαία φαίνεται πως δεν είναι η προετοιμασία μεγάλων ανοιχτών Κέντρων Φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο, όπως έχει ανακοινώσει το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Αν επιβεβαιωθεί η μετακίνηση των προσφύγων προς τον Δυτικό Άξονα της χώρας, τότε νομοτελειακά θα ανοίξει και θέμα εγκατάστασης προσφύγων στην Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα.

Aστυνομικές και λιμενικές αρχές αναζητούν τυχόν ίχνη διακίνησης μεταναστών/προσφύγων στις εκβολές του Αχελώου και την περιοχή μεταξύ Αστακού και Παλαίρου

Εξάλλου ένας από τους χώρους που προετοιμάζονται στην Ηπειρο για να υποδεχθούν πρόσφυγες, αφορά παλιό στρατόπεδο στη γειτονική Φιλιππιάδα. Επι του παρόντος τα περί χώρων που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται στο επίπεδο της σεναριολογίας. Αυτό όμως είναι είναι χειροπιαστό είναι ότι -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr- έχει δοθεί σήμα στις κατά τόπους αστυνομικές και λιμενικές αρχές σε όλο το Δυτικό Άξονα της χώρας για να εξακριβώσουν τυχόν κινήσεις διακινητών σε σημεία, όπου στο παρελθόν παρατηρηθεί περιστατικά παράνομης διακίνησης μεταναστών. Και στην Αιτωλοακαρνανία είχαν σημειωθεί πλείστες όσες περιπτώσεις στην περιοχή των εκβολών του Αχελώου και των δυτικών ακτών, ίδιως στην περιοχή μεταξύ Αστακού και Παλαίρου. Όλοι θυμούνται το ναυάγιο της Παλαίρου τον Νοέμβριο του 2013 με 12 νεκρούς μετανάστες, ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά. Ωστόσο παραμένει αμφίβολο, αν οι αρχές (αστυνομικές και λιμενικές) διαθέτουν το προσωπικό και τα μέσα (σκάφη κτλ) για να έλεγξουν τα δυτικά παράλια της χώρας…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την εκτίμηση για “άνοιγμα” της οδού της Αδριατικής κάνουν Αλβανοί και Ιταλοί. Ήδη σήμερα όπως έχει ανακοινωθεί από μέρες καταφθάνουν στην Αλβανία 20 άνδρες του ιταλικού σώματος συνοριοφυλακής για να συνδράμουν στην προληπτική φύλαξη της μεθορίου. Το πιθανό “άνοιγμα” της οδού της Αδριατικής είναι μια λογική σκέψη μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν ροή μεταναστών/προσφύγων μέσω της Αδριατικής Θάλασσας.

Δ.Π