Σύσκεψη χωρίς αποφάσεις για το Προσφυγικό

Θα ζητήσουν περαιτέρω ενημέρωση από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι φορείς- Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση ο Κατσιφάρας δέχθηκε τα πυρά των δημάρχων – Πρόταση – έκπληξη από Κοιμήση – Προγραμματίζεται νέα σύσκεψη
Σύσκεψη δημάρχων και φορέων συγκάλεσε σήμερα στην Πάτρα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για το Προσφυγικό και την δημιουργία hot-spot στην περιοχή, μετά το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σάκης Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει συγκεκριμένους χώρους στην περιοχή, αλλά έχει οριστεί ειδική επιτροπή για να κάνει τη διερεύνηση. Οι φορείς της περιοχής με επικεφαλής την Περιφέρεια θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Επίσης αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 10:30 το πρωί, να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και όλων των Δημάρχων, αφού πρώτα έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια και τα υπόλοιπα συντονιστικά όργανα όλων των Δήμων.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας στην εισήγησή του έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρξει ενιαία κατευθυνση από τους Δημάρχους των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας στο θέμα. Κάλεσε τους συμμετέχοντες Δημάρχους να υποδείξουν πιθανούς χώρους για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για hot spot, αλλά για οργανωμένη δομή με πλήρεις υποδομές. Ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε ότι θα είναι μια μικρή, ελεγχόμενη δομή και ζήτησε συναίνεση από τους Δημάρχους της Περιφέρειας. Για τραγικές ελλείψεις στην κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης πρότεινε και συγκεκριμένους χώρους. Μίλησε για ένα ξενοδοχείο το οποίο με μερικές εργασίες μπορεί να φιλοξενησει προσφυγες. Όμως αυτά, όπως είπε, πρέπει να συζητηθουν σε μια σύσκεψη τεχνικού περιεχομένου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιφυλακτικοί και… άνευ λίστας επίσημων προτάσεων για πιθανούς χώρους εμφανίστηκαν οι περισσότεροι δήμαρχοι, ενώ έθεσαν ακόμη ερωτήματα σχετικά με την οργάνωση των χώρων φιλοξενίας προσφύγων και των οικονομικών πόρων που θα απαιτηθούν για την διαβίωση των προσφύγων. Παράλληλα οι περισσότεροι δήμαρχοι έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Περιφερειάρχη που επίχειρησε να εμφανιστεί ως συντονιστής των δημάρχων, χωρίς όμως να έχει συγκεκριμένη πρόταση και απαντήσεις στα επιμέρους θέματα που έβαζαν οι δήμαρχοι για τα οικονομικά και την οργάνωση των χώρων φιλοξενίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν συμφωνήθηκε κάποιο κοινό ψήφισμα – ανακοινωθέν.

Η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας για το προσφυγικό : Διακριτούς ρόλους για τον κάθε θεσμό χωρίς ενδιάμεσους