“Το Αγρίνιο δεν μπορεί να επιφορτιστεί με μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση”

Στους ρυθμούς του προσφυγικού κινείται η χώρα, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες μετά το έγγραφο του ΥΠΕΣ σε Περιφέρειες και δήμους, προκειμένου να προταθούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ώστε η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος να επιμεριστεί σε όλη τη χώρα. Σήμερα στην Πάτρα οι φορείς της Περιφέρειας θα συσκεφθούν γύρω από το ζήτημα των χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Ωστόσο ανεξάρτητα από το ποιοι συγκεκριμένοι χώροι θα επιλεγούν για τη φιλοξενία των προσφύγων, έχει ιδαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς αν και κατά πόσο μπορούν οι κοινωνικές δομές των δήμων να συνδράσμουν στις βασικές ανάγκες των προσφύγων.

“Το Αγρίνιο δεν μπορεί να επιφορτιστεί με μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση από αυτή που ήδη έχουμε. Η κρίση που υπάρχει σήμερα στην περιοχή του Αγρινίου είναι τεράστια, η ανεργία είναι τεράστια. Φανταστείτε και δυο χιλιάδες ανθρώπους, αριθμός προσφύγων που πιθανόν θα θέλει να έρθει στο Αγρίνιο, πόσο μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί. Η πόλη μας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος και ειδικά όταν η Πολιτεία δεν είναι βοηθός σε όλο αυτό το σύστημα” δηλώνει στο ΑγρίνιοCulture.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Καλαντζής, που εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητικός στη δημιουργία hot-spot στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα γλιτώσει κανείς από τον επιμερισμό των προσφύγων και προσθέτει πως “σαν δήμος Αγρινίου θα είμαστε αλληλέγγυοι σε ο,τιδήποτε συμβεί. Σίγουρα θα έρθουν πρόσφυγες στο Αγρίνιο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ζητούν από κάθε δήμο θέσεις. Ως δήμος Αγρινίου μαζί με το δίκτυο μαθητών συνεργαζόμαστε στις 29 – 30 Μαρτίου για να μαζέψουμε τρόφιμα σε τρία σημεία μέσα στην πόλη. Η Πρόνοια, επειδή είναι μια υπηρεσία που θα ζητήσουν βοήθεια, θα είμαστε εκεί”.

Αναφορικά με τα σημεία που ίσως κληθεί να υποδείξει ο δήμος τόνισε ότι ο δήμος δεν έχει σημεία για την δημιουργία hot spot. “Εμείς δεν νομίζω ότι έχουμε να προσφέρουμε κάτι, γιατί είμαστε πόλη που δεν έχουμε τέτοιους χώρους. Δεν μιλώ μόνο για τον περιφερειακό ιστό της πόλης, αλλά και για μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα από το Αγρίνιο” αναφέρει χαρακτηριστικά.