Η αντιπολίτευση του δήμου Θέρμου για τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια

Aνακοίνωση του συνδυασμού «Αξιοπιστία και Προοπτική για τον δήμο Θέρμου» με αφορμή τα Δημοτικά Συμβούλια της 19ης Φεβρουαρίου 2016 & 15ης Μαρτίου 2016.

1ον) Αποδοχή Παραίτησης της γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρά την έκκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαραγιάννη Κων/νου και του δημοτικού συμβούλου κ. Κωστακόπουλου Νικολάου, για παραμονή στη θέση της, η πρώην γραμματέας δεν μετέβαλε την απόφασή της. Τόνισε μάλιστα πως η θέση αυτή είναι τιμητική και είναι προτιμότερο γι αυτήν η τιμή κι ο σεβασμός να της αποδίδονται για ουσιαστικότερα ζητήματα. Κατά τη γνώμη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του δημοτικού συμβούλου κ. Αναγνωστάκη Κων/νου, η συζήτηση για την παραίτηση και την αντικατάστασή της – σύμφωνα με το Νόμο Καλλικράτη – χρειαζόταν ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με ξεχωριστά πρακτικά.
Τελικά και με την επιμονή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα, έγινε δεκτή η παραίτησή της και ψηφίστηκε η κα Καλημέρη Ιωάννα στη θέση του Γραμματέα του Δ.Σ.

2ον) Τροποποίηση του σχεδίου πόλης Θέρμου και σχετικές ενστάσεις δημοτών.
Στην πρόταση τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης, έτσι όπως αυτό σχεδιάστηκε από την Δημοτική Αρχή, είχαν υποβληθεί ενστάσεις από όλους σχεδόν τους δημότες που εμπλέκονται στην τροποποίηση αυτή. Οι παρευρισκόμενοι τεχνικοί Σύμβουλοι των ενισταμμένων, Μπέσσας Βασίλειος (Πολιτικός Μηχανικός) και Μπαμπάτσικος Δημήτριος (τεχνικός), τόνισαν την ανάγκη της αναθεώρησης του σχεδίου πόλης και μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να διορθωθεί η ήδη προταθείσα τροποποίηση του σχεδίου πόλης Θέρμου.

Σημειωτέον ότι, την αναθεώρηση του σχεδίου πόλης Θέρμου, την έχει προτείνει ο συνδυασμός μας στις πρώτες συνεδριάσεις της θητείας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η Πλειοψηφία δεν το προχώρησε. Ούτε καν σε αναθεώρηση πινακίδων του σχεδίου πόλης, δεν προχώρησε η Δημοτική αρχή.

Στα πλαίσια της γενικής ενημέρωσης του Δημάρχου προς όλους τους Συμβούλους για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου, τέθηκαν ερωτήματα με σημαντικότερα τα εξής:
-Ερώτημα τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κατσαρό Αρη ο οποίος ρωτούσε, αν θα αλλάξει η τεχνική υποστήριξη του Δήμου, γιατί από τότε που υπάρχει ο Καλλικράτης ο Δήμος Θέρμου καλύπτεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου.
Στο ερώτημα αυτό ο κ. Δήμαρχος απάντησε πως η τεχνική υποστήριξη του Δήμου θα αλλάξει, καθότι έχει ήδη ζητήσει η τεχνική υποστήριξη του Δήμου Θέρμου να γίνεται πλέον από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου. Όμως ουσιαστική αιτιολόγηση της αλλαγής αυτής δεν έδωσε ο κ. Δήμαρχος.

-Άλλο ερώτημα τέθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κασόλα Θεόδωρο, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει, ή πρόκειται να κάνει ο Δήμος Θέρμου στα πλαίσια των διαβουλεύσεων που από πολύ καιρό γίνονται και μάλλον ολοκληρώνονται, για τη μελέτη: «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Ελλάδος». Η μελέτη αυτή, αποτελεί ουσιαστικά την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος μέχρι το 2020 και αφορά τον Χωροταξικό σχεδιασμό και της Αιτωλοακαρνανίας, την οποία διαιρεί σε 4 χωρικές ενότητες, οι οποίες βεβαίως και δεν ταυτίζονται με τους 7 νέους Δήμους του Καλλικράτη. Αρα η μελλοντική θέση του κάθε Δήμου της Αιτωλοακαρνανίας, όσον αφορά την Περιφέρεια, εξαρτάται από το πως αυτός εντάσσεται στη δομή των 4 χωρικών ενοτήτων, γι΄ αυτό μάλιστα εδώ και πολύ καιρό έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαβουλεύσεις, με συζητήσεις, παραστάσεις, υποδείξεις και υποβολές προτάσεων. Ο κ. Κασόλας αναφέρθηκε σ΄ όλα αυτά και επεσήμανε ότι, μεταξύ πολλών άλλων, στα πλαίσια της μελέτης αυτής, θα μπορούσε να ενταχθεί και ο επανασχεδιασμός του πολύ σημαντικού για την περιοχή μας Οδικού Δικτύου: Ναύπακτος – Θέρμο – Καρπενήσι, ως διαπεριφερειακού άξονα ανάπτυξης και όχι ως ενδοπεριφερειακού. Η εν λόγω μελέτη, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής της Δυτικής Ελλάδος μέχρι το 2020, καθότι μέσα σε αυτό πρέπει να εμπεριέχονται ουσιαστικά οι επιμέρους προτάσεις των Δήμων και όλων των Φορέων της Δυτικής Ελλάδος, για τον χωροταξικό σχεδιασμό & την αειφόρο ανάπτυξη, κι ως εκ τούτου πρέπει στη φάση αυτή να εστιαστεί η προσοχή και το ενδιαφέρον του Δήμου Θέρμου ώστε, σε μιά προσπάθεια μεγιστοποίησης των ωφελειών για την περιοχή μας, να γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις, να υποβληθούν έγκαιρα οι κατάλληλες και καλώς τεκμηριωμένες προτάσεις, να ζητηθούν οι ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκμεταλλευτεί ο Δήμος στο έπακρον όλες τις ευκαιρίες.
Ο κ. Δήμαρχος απάντησε, ότι έχει την αίσθηση πως η διαβούλευση γι΄ αυτή τη Μελέτη συνεχίζεται, χωρίς ουσιαστικά να περιγράψει τις προτάσεις του Δήμου μας, ή τις ενέργειες που έχει κάνει για το Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αναφερθήκαμε στην 3-μηνη καθυστέρηση ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, για ποσό περίπου ύψους 160.000,00 € τα οποία κατατέθηκαν στο Δήμο Θέρμου και μέχρι σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί να γίνουν επείγοντα τεχνικά έργα και να πληρωθούν υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους. Μέρος του ποσού αυτού προτείναμε να αξιοποιηθεί ώστε να γίνουν τα εξής έργα:
α) Ανακατασκευή του τάπητα στο γήπεδο 5Χ5, δίπλα από τον πάρκιγκ. Η σημερινή κατάσταση του τάπητα εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά των σχολείων και τους νέους της περιοχής που το χρησιμοποιούν.
β) Κατασκευή έργου στον δημοτικό δρόμο που από τη θέση ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ της ΚΑΤΩ ΜΥΡΤΙΑΣ οδηγεί στο χωριό. Στο σημείο αυτό, έχει υποχωρήσει το τοιχίο αντιστήριξης, έχει διαρραγεί το οδόστρωμα, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων.