Ο Δήμος Αγρινίου γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου [pics+video]

Γ. Παπαναστασίου: “Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, εξωστρεφές και «ανοιχτό» στην Κοινωνία, θα παραμείνει στην πρωτοπορία”
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας Θεάτρου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου διοργάνωσε εκδήλωση τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, ώρα 9.μ.μ στην αίθουσα του θεάτρου. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την ανάγνωση του μηνύματος, για την Παγκόσμια Hμέρα Θεάτρου, από την ηθοποιό, κα Γιούλη Μαρούση, που φέτος γράφτηκε από τον διεθνούς φήμης ρωσικής καταγωγής σκηνοθέτη, παιδαγωγό και ερευνητή, Ανατόλι Βασίλιεφ, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου θεάτρου.

Ακολούθησε, η ομιλία του Δημάρχου Αγρινίου και Προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου κ Γιώργου Παπαναστασίου με θέμα «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ». Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε με ντοκουμέντα, την ιστορία του Ερασιτεχνικού Θεάτρου, της περιόδου 1880 έως 1980 και της νεότερης ιστορίας του θεάτρου στην πόλη μας, από το 1980 έως σήμερα.
Εν συνεχεία ο κ. Παπαναστασίου έκανε εκτενή αναφορά και στο έργο που έχει επιτελέσει η σημερινή Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας,
– Η τωρινή Δημοτική Αρχή εκτιμά και σέβεται το έργο των προκατόχων της και προσπαθεί να το συνεχίσει και συγχρόνως να το εμπλουτίσει.
– Ευπρεπίσαμε το Δημοτικό Θέατρο και το ελευθερώσαμε από άλλες εκδηλώσεις. Παραχωρείται πλέον μόνο για μουσικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις.
– Διευρύναμε το Μαθητικό Φεστιβάλ και πέραν της Περιφέρειας μας και εφέτος θα φιλοξενηθούν και σχολεία από γειτονικές Περιφέρειες. Συμπαραστεκόμαστε στους ερασιτέχνες θιάσους των σωματείων και συλλόγων και έτσι επιδιώκουμε να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των ομάδων και ταυτοχρόνως να πετύχουμε την ανάπτυξη έτι περαιτέρω της θεατρικής παιδείας.
– Πρωτοτυπήσαμε, ως Δήμος, Πανελληνίως και οργανώσαμε με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μονολόγων Ερασιτεχνών. Στόχος μας είναι να το καθιερώσουμε ως θεσμό με σταδιακή ανάπτυξη του. Δια μέσου αυτού θα δώσουμε την ευκαιρία να παρουσιαστούν ταλέντα και να φανεί το συγγραφικό έργο των σύγχρονων λογοτεχνών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις ενέργειες –δράσεις του Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το οποίο προχώρησε στην αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού και βάση αυτού, επέλεξε ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Αγρινιώτη, κ Νίκο Καραγέωργο, έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη.
– Προτιμήθηκε η παραγωγή νέων Έργων και τηρήθηκε τόσο στην παιδική σκηνή όσο και στην κεντρική με πρωτότυπα έργα. Έτσι, επιτεύχθηκε τόσο η περιστολή των εξόδων, όσο και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
– Οργανώθηκαν ομιλίες, από σημαντικές προσωπικότητες, μετά τις παραστάσεις έχοντας ως θέμα πάντα σχετικό με την υπόθεση του έργου
– Παρουσιάστηκε το «Θέατρο της Στιγμής» που θεωρήθηκε πρωτοπόρο για την Περιφέρεια και πέτυχε απολύτως. Αποτέλεσμα αυτού, να ζητούν τη συνδρομή μας και άλλα ΔΗΠΕΘΕ, ως προς αυτό .
– Μέσα στους στόχους μας είναι να επιτύχουμε άλλη μία σύμπραξη με σύλλογο της πόλης μας, με μοναδική επιδίωξη να δοθούν ευκαιρίες σε συγγραφείς, μουσικούς, ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες κ.τ.λ. Δηλαδή, επιθυμούμαι να βλέπουμε κάθε χρόνο μια δική μας παραγωγή, με δικούς μας συντελεστές. Η προσπάθεια αυτή θα είναι κάτω από την «ομπρέλα» του ΔΗΠΕΘΕ και αυτό θα κρίνει αν θα κάνει περιοδεία στα διαμερίσματα του Δήμου μας ή αν θα εκπροσωπήσει το Αγρίνιο σε διάφορα φεστιβάλ ή ερασιτεχνικούς διαγωνισμούς.
– Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου μαζί με τα ΔΗΠΕΘΕ της Δυτικής Ελλάδος υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με το Public Apulia Theatre Consortium».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση του Θεατρικού μονολόγου
«Ο Άγνωστος» του Κώστα Κακαβιά σε σκηνοθεσία Μαρίνας Καραφά, που ερμήνευσε ο ηθοποιός Γιάννης Παπαθανάσης. Η παράσταση άφησε άριστες εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.