Η Ελλάδα χάνει το “τρένο” του “πακέτου Γιουνκέρ”

Μείζον θέμα δημιουργείται με το περιβόητο «πακέτο Γιουνκέρ», καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη στη Βουλή, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει τα κονδύλια. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν έμπειροι παράγοντες στο liberal.gr, η χώρα μας δεν έχει δεσμεύσει ούτε ένα έργο από το πακέτο, την ώρα που άλλες έχουν δεσμεύσει μέχρι και το 25%.

Και επειδή δεν πρόκειται για ΕΣΠΑ, δηλαδή να υπάρχουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις, αφού «εδώ είναι όποιος προλάβει», η Ελλάδα φαίνεται να χάνει το… τρένο.Παράλληλα, το γεγονός ότι το καθεστώς των capital controls δεν δείχνει να οδεύει προς άρση, οι όποιοι παραλήπτες των έργων δεν θα μπορούν δυνητικά να εκταμιεύσουν χρήματα και άρα να αρχίσουν τα έργα!«Απέχουμε πολύ από το να πάρει σάρκα και οστά το πακέτο Γιουνκέρ», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά άριστοι γνώστες του αντικειμένου.Στο μεταξύ, στην ανάρτηση των 42 έργων συνολικού ύψους 5,6 δις ευρώ, που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο «πακέτο Γιούνκερ» προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Ειδικότερα, αρχικά είχαν υποβληθεί 2.000 έργα, επελέγησαν σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δις και η τελική λίστα επιλογής αποτελείται από 42 έργα. «Το μόνο που υπήρχε ήταν ένας κατάλογος τίτλων. Κανένας βαθμός ωρίμανσης και καμία πιθανότητα υλοποίησης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έργα θα είναι ιδιωτικά, καθώς το «πακέτο Γιούνκερ» είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων».Το θέμα του «πακέτου Γιούνκερ» έθεσαν με ερωτήσεις τους ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. Το «πακέτο Γιούνκερ», είπε ο Κ. Χατζηδάκης, «κινδυνεύει να μείνει γράμμα κενό».«Έχουν υπάρξει εγκρίσεις 76 δις ευρώ για 200 έργα, αλλά δεν υπάρχει κανένα ελληνικό έργο. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει καν υποβληθεί. Η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της, την ώρα που 22 από τις 28 χώρες έχουν υποβάλλει προτάσεις. Η Ελλάδα είναι στις έξι χώρες που δεν έχουν υποβάλει», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παίρνει μηδέν, όχι από εμένα, αλλά από τους πίνακες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».«Η μέχρι τώρα πορεία δεν είναι μηδέν. Υπάρχει και η αρνητική αξιολόγηση. Υπάρχει ιεραρχημένη πρόταση για τα έργα;», επεσήμανε και ο Β. Κεγκέρογλου.

πηγή : liberal.gr