Χωρίς νέο προσωπικό και νέες υποδομές θέλει η Πρυτανεία τα τμήματα του Αγρινίου

Ότι η Πρυτανεία αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα τμήματα του Αγρινίου και αυτά της Πάτρας, είχε αναφέρει η Πρυύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει προ μηνός. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς από την προκήρυξη του Πανεπιστημίου για πρόσληψη διδακτικού προσωπικού απουσιάζουν τα τμήματα του Αγρινίου, ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα του Αγρινίου σταθερά μένει έξω από τους σχεδιασμούς της Πρυτανείας για νέες υποδομές.

Μετά από χρόνια όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα μπορέσουν να ενισχύσουν με νέους επιστήμονες το διδακτικό προσωπικό τους. Για περισσότερο από μια δεκαετία δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να έχουν αποδυναμωθεί από διδάσκοντες, καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες καθηγητές, χωρίς να αντικατασταθούν. Από το Υπ. Παιδείας άνοιξαν 500 θέσεις για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και από αυτές οι 27 αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η κατανομή όμως που έκανε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αφήνει εκτός τα τμήματα του Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι έχουν περισσότερες ελλείψεις σε προσωπικό από τα Τμήματα που εδρεύουν στην Πάτρα. Συγκεκριμένα οι τρεις θέσεις που προορίζονται για τη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν αφορούν τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (με έδρα το Αγρίνιο). Ενώ από τις εννέα θέσεις που κατανέμονται στην Πολυτεχνική Σχολή δεν προβλέπεται καμιά για το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Εντωμεταξύ η… ισότιμη στάση της Πρυτανείας των Πατρών απέναντι στα Τμήματα του Αγρινίου, δεν έχει κανένα σχεδιασμό για ανάπτυξη υποδομών στο Αγρίνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες η Σύγκλητος ενέκρινε την υποβολή προτάσεων του Πανεπιστημίου για χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (δείτε εδώ). Ως γνωστόν εδώ και αρκετούς μήνες το Υπ. Παιδείας έχει παροτρύνει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να αναζητήσουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης δανείων από την ΕΤΕπ για 25 έτη με επιτόκιο 2% και ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν δόθηκε ποτέ κανένα δάνειο (δεν υπήρξαν προτάσεις), ενώ αντίστοιχα χορηγήθηκαν σε Τριτοβάθμια Ιδρύματα της Ε.Ε 60 δις ευρώ. Οι πρυτανικές αρχές στην Πάτρα προωθούν την κατασκευή κτιρίων για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, κτίριο Κλινικών Λειτουργιών του Τμήματος Ιατρικής και επέκταση των εγκαταστάσεων του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας. Όλα αυτά φυσικά στην Πάτρα, ενώ στο Αγρίνιο τα πανεπιστημιακά Τμήματα δεν είχαν μπορέσει να πάρουν ούτε ένα ευρώ για υποδομές από το ΕΣΠΑ που έκλεισε… Και φυσικά όπως δείχνουν τα πράγματα θα μείνουν έξω και από το νέο ΕΣΠΑ, που ούτως ή άλλως προβλέπει πολύ λιγότερα χρήματα για υποδομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και από κάθε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο!

Δ.Π