Έκθεση σχεδίων του Μίνου Αργυράκη στο «Σείριο»

αφισα τελικηΤο Εναλλακτικό Καφενείο «Σείριος», φιλοξενεί μέχρι την Κυριακή 7 Μαΐου, 11 σχέδια του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, σκιτσογράφου και σκηνογράφου Μίνου Αργυράκη, από τη συλλογή του σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή.

Ο Μίνως Αργυράκης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920 και κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, σε ηλικία ενός έτους, βρέθηκε πρόσφυγας στην Ελλάδα μαζί με την μητέρα του Γαλάτεια. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής από τον προσωπικό του φίλο Γιάννη Τσαρούχη, υπήρξε επίσης μαθητής του Κόντογλου, του Θεόφιλου και του Παρθένη. Συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Γιάννη Μόραλη, τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έκανε ο ίδιος πολλές εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί, δημοσίευσε κείμενα και σκίτσα του σε πολλές εφημερίδες.

Το 1957 εξέδωσε το πρώτο του λεύκωμα με σκίτσα και κείμενά του με τον τίτλο «Οδός Ονείρων», πάνω στο οποίο στηρίχτηκε, το 1962, η περίφημη μουσική επιθεώρηση του Μάνου Χατζιδάκι, με τη συνεργασία του ίδιου του Μίνου Αργυράκη στα σκηνικά και τα κοστούμια, του Αλέξη Σολωμού στη σκηνοθεσία και με τη συμμετοχή μεγάλων ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών (Δημήτρης Χορν, Μάρω Κοντού, Ρένα Βλαχοπούλου, Λάκης Παππάς, Γιώργος Μαρίνος, Ζωή Φυτούση κ.α.)Με τον Μάνο Χατζιδάκι συνεργάστηκε επίσης το 1965 για την επιθεώρηση «Ο γύρος του κόσμου» και το 1981 για την «Πορνογραφία». Λίγο πριν τη δικτατορία, δημιούργησε με την σύντροφό του, Άμυ Μιμς, την «Κιβωτό της Άμυ», στην Πλάκα, με την βοήθεια του Γιάννη Τσαρούχη, του Σωτήρη Σπαθάρη και του Μάνου Χατζιδάκι, έναν χώρο καλλιτεχνικού πειραματισμού, όπου γίνονταν διάφορα χάπενινγκς και μουσικοχορευτικά δρώμενα. Η Χούντα έκλεισε την «Κιβωτό της Άμυ» με την δικαιολογία ότι δεν διέθετε άδεια «μετά μουσικών οργάνων» και ο Μίνως Αργυράκης κατέφυγε σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, από όπου επέστρεψε το 1974. Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Μαΐου του 1998.