Όλοι κάνουν τα στραβά μάτια

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Κάθε φορά που στήνεται ένα σκηνικό έντασης ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, διαπιστώνει κανείς την ανεπάρκεια και των δύο. Μια ανεπάρκεια που βασίζεται/εξηγείται από τα συμφέροντά τους.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων, δεν τόλμησαν να χτυπήσουν το πελατειακό κράτος, να κάνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Προτίμησαν την “εύκολη” λύση της ανελέητης φορολογίας, από το να πατάξουν, για παράδειγμα, έστω και μερικώς το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο το κράτος χάνει δισεκατομμύρια. Η διατήρηση των παθογενείων που γέννησε το ίδιο το πολιτικό σύστημα ήταν ίσως ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν στην εξουσία.

Όμως υπάρχει και η ανεπάρκεια των δανειστών. Πράγμα που ίσως να είναι πολύ πιο επώδυνο από την ανεπάρκεια των Ελληνικών κυβερνήσεων. Δεν είναι μονάχα το θέμα του πολλαπλασιαστή, δεν είναι οι προβλέψεις τους που πέφτουν έξω, δεν είναι το κακό μείγμα πολιτικής των μνημονίων. Είναι κυρίως το γεγονός -και αυτό είναι που τους κάνει μισητούς στα μάτια της κοινωνίας (έστω αν αυτό γίνεται ασυνείδητα σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας)- δεν δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον και αποφασιστικότητα για τον εξευρωπαϊσμό της χώρας. Εάν οι δανειστές ενδιαφέρονταν πραγματικά για την Ελλάδα, θα φρόντιζαν για τον εκσυγχρονισμό του τριτοκοσμικού πελατειακού κράτους και δεν θα ετοιμάζονταν μετά από 6 χρόνια φορολογικού αρμαγεδδώνα να δώσουν μια ακόμη συμφωνία σε μια κυβέρνηση, η οποία εποπτεύει 500 οργανισμούς του Δημοσίου οι οποίοι αρνούνται να απογραφούν… Το παραμύθι και με τους δανειστές -κυρίως τους ευρωπαίους εταίρους μας- πρέπει να τελειώσει. Γιατί, δεν φτάνει που μας βάλανε στο ευρώ με ψεύτικα στοιχεία, προφανώς γιατί αυτό συνέφερε και τους ίδιους, έδωσαν τα δισεκατομμύριά τους σε ένα “βαρέλι δίχως πάτο” τρεις φορές μέσω τριών Μνημονίων, αλλά δεν τολμούν να βάλουν “πάτο” στο βαρέλι. Δυστυχώς δεκάρα δεν δίνουν για το Ελληνικό Κράτος, από την άποψη ότι τους είναι αδιάφορο το έαν θα γίνουμε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα ή θα παραμένουμε βαθιά τριτοκοσμική.

Όπως οι Ελληνικές κυβερνήσεις, έτσι και αυτοί συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Κυρίως για τα ψηφαλάκια και τις μπίζνες…