Να μειώσει τα νηπιαγωγεία επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια, όπως το ίδιο αναφέρει, ορθολογικής κατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμησης δαπανών, προκαλώντας όμως τη σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών που κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι θέλει να καταργήσει τα μισά νηπιαγωγεία της χώρας.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία έχει στόχο την ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και την εξοικονόμηση των δαπανών, ωστόσο συναντά τις έντονες αντιδράσεις των νηπιαγωγών
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία έχει στόχο την ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και την εξοικονόμηση των δαπανών, ωστόσο συναντά τις έντονες αντιδράσ
Η ρύθμιση για την οργανικότητα των νηπιαγωγείων και τον αριθμό των νηπίων ανά τμήμα εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την έρευνα που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή, και το οποίο περιέχει δεκάδες ρυθμίσεις και για άλλα θέματα που αφορούν σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά εισάγεται διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων σε περίπτωση που πρόκειται για νηπιαγωγεία απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης. Ειδικότερα, ενώ η ισχύουσα ρύθμιση προβλέπει το λιγότερο επτά νήπια ανά έναν νηπιαγωγό (και όχι πάνω από 25 νήπια), προτείνεται ότι από την ερχόμενη σχολική χρονιά απαιτείται ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον: α) δεκατέσσερα νήπια για τα αστικά κέντρα και β) πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά-μετακίνηση νηπίων.
Τα επιχειρήματα
Μάλιστα όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση η ρύθμιση αυτή αφενός μεν κρίνεται κοινωνικά και παιδαγωγικά επιβεβλημένη, αφετέρου συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών, ενώ την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν μέσα στα παιδικά κέντρα μπορεί να είναι μονοθέσια ή πολυθέσια, ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων που φοιτούν και με βάση την αντιστοιχία μιας θέσης νηπιαγωγού προς 25 νήπια. «Aρχίζουν λοιπόν αθρόες συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία, στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό», τονίζει το Συντονιστικό των νηπιαγωγών.
Το σχέδιο
Με το νέο σχέδιο ο ελάχιστος αριθμός των 7 νηπίων για την ίδρυση-λειτουργία νηπιαγωγείων αυτόματα θα διπλασιαστεί για νηπιαγωγεία αστικών περιοχών τα οποία θα λειτουργούν μόνο αν έχουν 14 νήπια! Για τις ημιαστικές περιοχές και την επαρχία θα αποφασίζουν οι περιφερειακοί διευθυντές για το ποιο νηπιαγωγείο θα χαρακτηρίζεται ως απομακρυσμένο. Το κάθε νηπιαγωγείο θα έχει το δικό του ιδιότυπο ”barcode” και ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του θα λειτουργεί ως απομακρυσμένο ή όχι (4 νήπια ή 14 νήπια)». Στην ίδια ρύθμιση εισάγεται διαφοροποίηση του χρόνου εγγραφής των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου και προβλέπεται ότι αυτές γίνονται αποκλειστικά από 1 έως 20 Μαΐου του προηγούμενου διδακτικού έτους.Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν εμπροθέσμως τα εκπαιδευτικά κενά και να είναι δυνατή η κάλυψή τους κατά την έναρξη του επόμενου διδακτικού έτους.
πηγή : ethnos.gr