Αγρίνιο και Ναύπακτος στο χάρτη των ρατσιστικών επιθέσεων

H αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων το 2015 ξεπερνά το 300% σε σχέση με το 2014
– Από τα 273 περιστατικά η μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή 172 περιστατικά έγιναν στην Αθήνα
Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας υπήρξε μέσα σε έναν χρόνο, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά, ενώ το 2014 τα περιστατικά ήταν μόλις 83. Οι δυο ομάδες-θύματα που δέχονται πιο συχνά ρατσιστική βία είναι οι πρόσφυγες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Μεσοφυλικοί). Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο στοχοποιούνται οι ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα είναι βασικά συμπεράσματα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2015 που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης αστυνομικής βίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σημαντικός παραμένει ο αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται και ένστολοι. «Γι” αυτό και παρατηρείται μια έλλειψη εμπιστοσύνης των θυμάτων κι άρα δεν απευθύνονται στις Αρχές» δήλωσε η συντονίστρια του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», Τίνα Σταυρινάκη που έκανε λόγο για κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την ρατσιστική βία, καθώς «ακόμη υπάρχει η οργανωμένη βία στις γειτονιές».
Συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Στα 185 περιστατικά θύματα ήταν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Μάλιστα, σε ένα περιστατικό θύμα έπεσε και άτομο ΑμεΑ που στοχοποιήθηκε και λόγω αναπηρίας, ενώ σε 10 περιστατικά τα θύματα στοχοποιήθηκαν ως ακτιβιστές.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα περιστατικά αυτά προστίθενται στα 5 περιστατικά στα οποία στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων είτε λόγω δράσης τους υπέρ των προσφύγων (με 4 περιστατικά κατά εθελοντών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Κω) είτε λόγω της υπεράσπισης που παρείχαν σε θύματα «θρησκευτικού» ρατσισμού (αντισημιτισμός). Για πρώτη φορά αναφέρθηκε ένα περιστατικό κατά μέλους μουσουλμανικής μειονότητας και 2 περιστατικά κατά παιδιών Ρομά. Στα 185 περιστατικά οι δράστες στοχοποίησαν ένα άτομο ενώ οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ήταν ομαδικές κι είχαν περισσότερους από έναν δράστη.

Περιστατικά βίας πάντως καταγράφηκαν εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. 30 πόλεις στην επαρχία μπήκαν στο χάρτη της ρατσιστικής βίας, ανάμεσά τους το Αγρίνιο κι η Ναύπακτος.