Γενικόλογη η απάντηση Σκουρλέτη για το φυσικό αέριο στην Αιτωλοακαρνανία

Δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Π. Σκουρλέτη στο ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει υπογραψεί προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΠΑ και το ΤΕΕ για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο επιμελώς έχει καταφέρει έως τώρα να μην αποκαλύψει λεπτομέριες που να αφορούν την Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Θ. Τερζόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της ΔΕΠΑ Α.Ε, για το αναπτυξιακό πρόγραμμα χρήσης φυσικού αερίου για την Δυτική Ελλάδα, πέραν των σχεδιασμών που αφορούν την Πάτρα δεν ανέφερε τίποτε συγκεκριμένο που να αφορά την Αιτωλοακαρνανία. Και επιπλέον ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, εγκαινιάζοντας πρόσφατα την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε Αλμυρό και Φάρσαλα, εξήγγειλε ότι εξετάζεται η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα και Χαλκίδα, καθώς και η δημιουργία σταθμών φυσικού αερίου LNG, σε Πάτρα, Βέροια, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Λειβαδιά και Καρπενήσι. Αφήνοντας έτσι εκτός σχεδιασμών πάλι την Αιτωλοακαρνανία. Γενικόλογη ήταν λοιπόν και η απάντησή του στην ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και την σχετική αναφορά που κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη και Νίκο Καραθανασόπουλο. Παραπέμπει στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ΔΕΠΑ και μιλά αόριστα για αποκεντρωμένα συστήματα διανομής φυσικού αερίου που θα δημιουργηθούν στην Δυτική Ελλάδα, εντός των χρονικών ορίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2021).

ΣκουρλέτηςΑναλυτικά η απάντηση του Π. Σκουρλέτη:
Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ είναι η διείσδυση του φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βελτιώνοντας τους όρους διαβίωσης των πολιτών και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και η αύξηση της διασύνδεσης σε περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)ΑΕ, στηριζόμενη στις διατάξεις του νέου νόμου 4336/2015, ξεκινά το Πρόγραμμα Αεριοδότησης των νοικοκυριών, επαγγελματιών και βιομηχανιών της Ελληνικής Περιφέρειας, με σταδιακή ένταξη σε αυτό, των περιοχών που γειτνιάζουν προς την όδευση του αγωγού μεταφοράς, ήτοι Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος, και στη συνέχεια των πιο απομακρυσμένων περιοχών, ήτοι Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία.
Στις γειτνιάζουσες περιοχές, που εξ’ αυτού τον λόγου η τροφοδοσία τους είναι αμεσότερη, ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι κατασκευές των υποδομών το α’ εξάμηνο του 2017, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ (2014-2021) και από άλλα συναφή χρηματοδοτικά προγράμματα. Αναφορικά με τις υπόλοιπες (πιο απομακρυσμένες) περιοχές, επίκειται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ΔΕΠΑ, προκειμένου να προσδιορισθούν τα εμπορικά στοιχεία (ενεργειακές καταναλώσεις, χωροθετήσεις αυτών, κλπ) βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί το πλήθος και το μέγεθος των αποκεντρωμένων συστημάτων διανομής φυσικού αερίου που θα δημιουργηθούν στην περιοχή, εντός των χρονικών ορίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2021). Σημειώνεται ότι, για την τροφοδοσία των ως άνω περιοχών θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι τεχνολογίες μεταφοράς Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) ή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ή συνδυασμός αυτών.
Εν κατακλείδι, για το ΥΠΕΝ αποτελεί στρατηγική επιλογή η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον. Δεδομένου ότι η ενέργεια είναι ένα πρωταρχικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό, η προώθηση της χρήσης φυσικού αερίου, σε προσιτή τιμή τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.