Αγοράζοντας σεντόνια για ένα τέλειο ύπνο

Απολαύστε έναν καλό ύπνο σε όμορφα και πρακτικά σεντόνια. Μάθετε πώς να αγοράσετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες για την κρεβατοκάμαρά σας.
Σε συνδυασμό με τα μαξιλάρια και τα καλύμματα , τα σεντόνια , πρακτικά και όμορφα αναζωογονούν το δωμάτιο και προσφέρουν ανανέωση. Τα λευκά σεντόνια δεν είναι ποτέ εκτός μόδας. Τα σεντόνια με χρώματα, τυπώματα και πρότυπα είναι εύκολο να βρεθούν σε όλα τα μεγέθη και σε μεγάλο εύρος τιμών. Το συχνό πλύσιμο τείνει να θολώνει τα χρώματα στα λευκά είδη και ειδικά στα σεντόνια. Σας παραθέτουμε μερικά επιπλέον γεγονότα και όρους που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας.

Αριθμός νήματος
Ο αριθμός νήματος των λευκών ειδών αναφέρεται στον αριθμό των ινών ανά τετραγωνική ίντσα. Γιατί έχει σημασία; Όσο υψηλότερη η αρίθμηση νήματος, τόσο πιο απαλά και βελούδινα θα είναι τα σεντόνια σας.
Η αρίθμηση νήματος επίσης καθορίζει αν ένα σεντόνι είναι μουσελίνα ή περκάλη. Σεντόνια με αρίθμηση νήματος από 140 έως 180 είναι μουσελίνα. Οτιδήποτε υψηλότερο είναι περκάλη. Τα πιο κοινά σεντόνια περκάλης έχουν αρίθμηση νήματος από 180 έως 200. Τα υψηλότερης ποιότητας σεντόνια έχουν αρίθμηση νήματος 250 έως 300 και αφήνουν μια μεταξένια αίσθηση κατά την αφή. Τα σεντόνια με μεγαλύτερη αρίθμηση νήματος θεωρούνται υψηλής ποιότητας.
Ψάξτε για αρίθμηση νήματος τουλάχιστον διακόσια όταν διαλέγετε σεντόνια. Όταν αγοράζετε συνθετικά σεντόνια διαλέξτε αρίθμηση νήματος από 220 και πάνω. Περιμένετε να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για σεντόνια με υψηλότερη αρίθμηση νήματος, γιατί χρειάζονται πιο λεπτά νήματα για να φτιαχτούν.

Υλικά σεντονιών
Για άνεση και ανθεκτικότητα, το βαμβάκι είναι ακόμα ο βασιλιάς στα λευκά είδη. Θέλετε ένα φυσικό ύφασμα που αναπνέει; Διαλέξτε 100% βαμβάκι. Αν είστε αλλεργικοί στις μπογιές και τα χημικά, ψάξτε για σεντόνια φτιαγμένα από οργανικά ανεπτυγμένες φυσικές και όχι βαμμένες ίνες βαμβακιού.
Άλλα υλικά σεντονιών.
• Η φανέλα, η μουσελίνα , το oxford , η περκάλη και οι σατέν υφάνσεις χρησιμοποιούνται συχνότερα στα σεντόνια. Υφάσματα με στενή πλέξη όπως το σατέν είναι βασικά υφάσματα για τη δημιουργία σεντονιών.
• Τα σεντόνια από μουσελίνα είναι οικονομικότερα από αυτά από περκάλη γιατί οι τιμές συνήθως ανάγονται στην αρίθμηση νήματος. Αναζητήστε ανθεκτικά στο τσαλάκωμα βαμβακερά σεντόνια σαν εναλλακτική των δύσκαμπτων συνθετικών υφασμάτων. Τα βαμβακερά σεντόνια με αρίθμηση νήματος από 200 έως 250 θα αποκτήσουν μεγάλη φθορά αν πλυθούν στο πλυντήριο.
• Τα συνθετικά σεντόνια με 50% βαμβάκι και 50% πολυεστέρα είναι ανθεκτικά στο τσαλάκωμα αλλά μπορεί να είναι δύσκαμπτα. Η αναλογία 60% βαμβάκι και 40% πολυεστέρας  είναι μια ακόμα επιλογή, Αναζητήστε υψηλή αρίθμηση νήματος(πάνω από 220) για να είστε σίγουροι για την ποιότητα των συνθετικών σεντονιών.
• Τα μεταξωτά σεντόνια είναι ιδανικά για ψυχρό κλίμα γιατί το υλικό τους εγκλωβίζει την θερμότητα. Αυτά τα σεντόνια είναι απαλά και πολυτελή, αλλά είναι ακριβά και πρέπει να καθαρίζονται στεγνά. Αποφύγετε τα λευκά είδη τύπου σατέν που είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα, αφού «γρατσουνάνε » το δέρμα.
•  Η βαμβακερή ζέρσεϊ πλέξη είναι κατασκευασμένη από το ίδιο ύφασμα που αναπνέει όπως τα T-shirts και είναι άνετη όλο το χρόνο. Όμως τα σκούρα χρώματα και τα μοτίβα τείνουν να ξεθωριάζουν.
• Το λινό που είναι ιδανικό για ζεστό κλίμα, αποτελεί το καλύτερο υλικό για σεντόνια. Τα καλά λινά σεντόνια αντέχουν για δεκαετίες, αυτό τα κάνει να είναι μία αξιόλογη επένδυση.
Δεν ξέρετε ποιο ύφασμα είναι καλύτερο για εσάς; Αγοράστε ένα  ζευγάρι μαξιλαροθήκες και δείτε πόσο σας βολεύουν προτού αγοράσετε ένα ολοκληρωμένο σετ σεντονιών.

Μεγέθη σεντονιών
Ετοιμάζεστε να ψωνίσετε σεντόνια; Ξεκινήστε με την προσεκτική μέτρηση του στρώματος. Το μέγεθος του στρώματος μπορεί να ποικίλει, και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το σωστό μέγεθος για το κρεβάτι σας. Γράψτε τις διαστάσεις του στρώματός σας, μετρώντας από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, από πλευρά σε πλευρά, και από πάνω προς τα κάτω ( το πάχος του στρώματος). Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε ακριβώς τι χρειάζεστε.
Αυτά είναι τα τυποποιημένα μεγέθη σεντονιών, που αναφέρονται σε ίντσες, για τυπικές επιλογές στρώματος.
Μονού κρεβατιού: Είναι το μικρότερο στρώμα και συνήθως είναι για ένα άτομο.
Κάτω σεντόνι: 66×96
Πάνω σεντόνι:39×75
Μαξιλαροθήκη: 20×26Μονού μακριού κρεβατιού: Συχνά συναντάται σε φοιτητικά δωμάτια , αυτό το στρώμα είναι μακρύτερο από το απλό μονό.
Κάτω σεντόνι: Δεν παράγεται ειδικό, χρησιμοποιείστε ένα κανό σεντόνι μονού στρώματος.
Πάνω σεντόνι:39×80
Μαξιλαροθήκη:20×26
Διπλό κρεβάτι: Μπορούν να κοιμηθούν δύο.
Κάτω σεντόνι: 81Χ92 (έως 100)
Πάνω σεντόνι:54Χ75
Μαξιλαροθήκη:20×26

Queen-size κρεβάτι: Το στρώμα είναι για δύο. Είναι  μακρύτερο και πλατύτερο από ένα στρώμα πλήρους μεγέθους.
Κάτω σεντόνι: 90Χ102 (Έως 106)
Πάνω σεντόνι:60Χ80
Μαξιλαροθήκη:20×30

King-size κρεβάτι: Επίσης γνωστό ως Ανατολικού βασιλιά, αυτό το στρώμα είναι η μεγαλύτερη επιλογή.
Κάτω σεντόνι: 108Χ102 (Έως 106)
Πάνω σεντόνι:78Χ80
Μαξιλαροθήκη:20×36(Έως 40)

California King Bed: Αυτό το πολυτελές στρώμα είναι μεγαλύτερο και στενότερο από το King size.
Κάτω σεντόνι: 102Χ110 (Έως 106)
Πάνω σεντόνι:72Χ84
Μαξιλαροθήκη:20×36(Έως 40)

Βάθος στρώματος.
Πολλά καινούργια κρεβάτια διαθέτουν βαθιά στρώματα, που συχνά φτάνουν τις 14 με 16 ίντσες βάθος και μπορεί να είναι ακόμα πιο χοντρά. Χρησιμοποιήστε την μέτρηση του βάθους όταν διαλέγετε σεντόνια. Να έχετε στο μυαλό σας ότι ίσως χρειαστεί να αγοράσετε μεγαλύτερα σεντόνια αν το στρώμα σας έχει αρκετό βάθος.
Κανονικό 7-9 ίντσες.
Βαθύ περίπου 15 ίντσες.
Πολύ βαθύ 16-22 ίντσες.

Αποθηκεύοντας τα λευκά είδη.
Παραδοσιακά, τον Ιανουάριο είναι η καταλληλότερη στιγμή να αγοράσετε λευκά είδη .Τα καταστήματα λευκών ειδών έχουν προσφορές όλο τον χρόνο για αυτούς που τις κυνηγούν.
Για περισσότερη οικονομία σε ποιοτικά είδη, αναζητήστε προσφορές σε μοναδικά κομμάτια αντί για σετ. Συνδυάστε σεντόνια και μαξιλαροθήκες. Για τους συνδυασμούς διαλέξτε λευκό και κάποιο παστέλ χρώμα για ένα από τα σεντόνια ή τις μαξιλαροθήκες.
Μία άλλη έξυπνη στρατηγική είναι να αγοράσετε ολόιδια σετ  ώστε να μπορείτε να αλλάξετε μόνο κάποιο κομμάτι αν πάθει ζημιά χωρίς να χαλάσετε το σετ.
Αποθηκεύστε αυτά τα κομμάτια για να ντύσετε το κρεβάτι σας με άνεση και στιλ.

Πηγή πληροφοριών KentiaHotel.gr λευκά είδη