Οι Νυχτερινές Σχολές του Παναιτωλικού στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη

Οι Νυχτερινές Σχολές του Παναιτωλικού, που λειτούργησαν για 57 χρόνια στο Αγρίνιο και έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες άπορα παιδιά της περιοχής να πάρουν το απολυτήριο του δημοτικού, παρουσιάστηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη (3-5/6/16), με τίτλο: «Αντί-αρχεία: επανεξετάζοντας την ιστορία από τα κάτω”.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Σπυριδούλα Πυρπύλη (φιλόλογος-μουσειολόγος) παρουσίασε την εισήγηση «Εσπερινή Σχολή εργαζομένων ανηλίκων παίδων του ‘Παναιτωλικού’ Γυμναστικού Συλλόγου Αγρινίου: από το γήπεδο στη σχολική τάξη», μέσα από την οποία προβλήθηκε το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Παναιτωλικού.

Η έρευνά της βασίστηκε σε συνεντεύξεις/προφορικές μαρτυρίες αποφοίτων της σχολής. Μέσα από τη διερεύνηση του τρόπου που αρθρώνεται ο λόγος των πληροφορητών σχετικά με την ομάδα του Παναιτωλικού και το σχολείο της ανασυντέθηκε ο κοινωνικός ρόλος της ομάδας, η οποία προώθησε την κοινωνική ισότητα και τον εκπαιδευτικό εκδημοκρατισμό για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες στην πόλη, ενώ το βίωμα των πληροφορητών αξιοποιήθηκε ως στοιχείο ζώσας ιστορίας του τόπου, σκιαγραφώντας τη “μικροϊστορία” του Αγρινίου.