ΕΣΠΑ… Από πρόγραμμα ανάπτυξης μετατρέπεται σε… ταμείο πρόνοιας!

Δομές αστέγων, παροχή βασικών ειδών διαβίωσης, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία… Όλα πλέον βρίσκουν στέγη στο νέο ΕΣΠΑ..

Και μαζί οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που οσονούπω θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, τα ΚΕΚ –έτσι για να συνεχιστεί και η παράδοση- και δράσεις που μάλλον απέχουν πολύ από την ανάπτυξη ή έστω τις υποδομές.

Το νέο ΕΣΠΑ, από πρόγραμμα ανάπτυξης μετατρέπεται σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχιας, σε πρόγραμμα αλληλεγγύης και τα κοινοτικά χρήματα, λειτουργούν ως ένα βαθμό ως «ταμείο πρόνοιας». Φυσικά δεν είναι μόνο οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που επιβάλλουν την ενίσχυση του κοινωνικού τομέα, μετά από τα σκληρά μέτρα που πλήττουν τα νοικοκυριά, αλλά είναι η νέα φιλοσοφία που έχει εισάγει καθολικά στη διαχείριση του προγράμματος η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν γνωστό, ότι τα κονδύλια για τις υποδομές μέχρι το 2020, ακόμη και για περιοχές όπου παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση όπως η Ήπειρος, ήταν περιορισμένα. Όμως το πρόγραμμα στόχευε στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, στην εξωστρέφεια, στην έξυπνη εξειδίκευση, στην τεχνολογία..

Όλα αυτά, ουσιαστικά περνούν σε δεύτερη μοίρα. Επιλογή της Κυβέρνησης είναι μέσα από τα κοινοτικά χρήματα, τα μοναδικά σίγουρα κονδύλια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «επένδυση», να συντηρήσει κοινωνικά φαρμακεία, να χρηματοδοτήσει συσσίτια και στέγες αστέγων. Και μοιάζει τραγική ειρωνεία.. Από τη μία τα μέτρα της τρόικας και της κυβέρνησης να εξαθλιώνουν την κοινωνία, να δημιουργούν στρατιές ανέργων και από την άλλη να χρηματοδοτούνται δομές αλληλεγγύης! Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελεί ούτε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία διαθέτει τρία εκατομμύρια για ανάλογες δράσεις. Απαραίτητες μεν, αλλά τέτοιου είδους ανάγκες προέκυψαν εξ αιτίας πολύ συγκεκριμένων λόγων.

Πέραν αυτών, τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, δεν φέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα, καθώς κανένας δεν θέλει να πάρει ούτε το παραμικρό επιχειρηματικό ρίσκο, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, και με τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές να έχουν τινάξει την επιχειρηματικότητα στον αέρα…

Ως αντιστάθμισμα προφανώς θα χρηματοδοτηθούν οι ΚΟΙΝΣΠΕ, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μέσω των οποίων θα εξυπηρετηθεί και κομματική πελατεία. Και οσονούπω θα ακολουθήσουν τα ΚΕΚ για να συνεχιστεί η φάμπρικα, την οποία κατήγγειλε σε όλους τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ! Φυσικά μεγάλο έργο στον ορίζοντα δεν υπάρχει, άλλωστε προέχει το ξεπούλημα αυτών που είχαν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια και έχουν πληρωθεί πανάκριβα από τον ελληνικό λαό.

πηγή : epiruspost.gr