Teachers for Europe: «Μια Ευρώπη για όλους…» σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας

Η εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe υλοποιείται στην Αιτωλοακαρνανία για Τρίτη συνεχή χρονιά με την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Έχει στόχο αφενός να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων και αφετέρου να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας με την αξιοποίηση της τέχνης και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.

Για την παρουσίαση των δράσεων των σχολείων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του σχολικού έτους 2015-16, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 15 Ιουνίου 2016, η επιστημονική ημερίδα Teachers for Europe: «Μια Ευρώπη για όλους…», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Για το πρόγραμμα μίλησε η σχολική σύμβουλος κ. Πάσχου Αγγελική, Πρέσβειρα του προγράμματος «Teachers4Europe», η οποία συνδιοργάνωσε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, την ημερίδα. Χαιρετισμό στην έναρξη απηύθυνε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Κολοβός, ο ποιητής κ. Αλέξανδρος Βαρόπουλος, ο σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας κ. Θωμάς Καραντζίνης, οι σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας κ. Κωνσταντίνος Νάκος, Απόστολος Βετσόπουλος, Χρυσούλα Σπυρέλη και η διευθύντρια του Γυμνασίου Αντιρρίου κ. Γιάννα Κουτσογιάννη.

Αμέσως μετά παρουσίασαν τις δράσεις τους και το αναρτημένο στην αίθουσα δημιουργικό υλικό (ζωγραφιές, δημιουργική γραφή κλπ) τα παρακάτω σχολεία:
Α) Το Γυμνάσιο Αντιρρίου.
Β) Τα Δημοτικά σχολεία: 17ο Αγρινίου, Καλυβίων, Παντάνασσας, Αστακού, Αρχοντοχωρίου, Κανδήλας.
Γ) Το 1ο τριθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα οι παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις από τους εξής εκπαιδευτικούς:
1. Λανόπουλος Θωμάς, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Διευθυντής Δημ. Σχ. Καλυβίων και η Ξηροκώστα Αριστέα, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 , Δημοτικό Σχολείο Παντάνασσας: «Κοπιάστε στης Ευρώπης το τραπέζι!..».
2. Ζαγκότας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Διευθυντής Δημ. Σχ. Αστακού και Κουτούπη Μαρία, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Δημ. Σχ. Αρχοντοχωρίου: «Ζώντας στον τόπο μου με άλλους».
3. Ζαρκαδούλας Αντρέας, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Δημ. Σχ. Κανδήλας: «Ένα ευρωπαϊκό παραμύθι μέσα σε μια ελληνική τάξη».
4. Τασούλη Γ. Κωνστάντω, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Δ/ντρια 17ου Δ.Σχ.Αγρινίου: «Διδάσκω την Ευρώπη χρησιμοποιώντας νέες εκπαιδευτικές μεθόδους».
5. Συγγούνη Ιωάννα, Εκπαιδευτικός ΠΕ60, Προϊσταμένη, 1ο 3/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου, Μπερντετσίογλου Αναστασία, Εκπαιδευτικός ΠΕ60, 1ο 3/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου: «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με ένα Ποδήλατο».
6. Μαριόλη Νικολέττα , Εκπαιδευτικός ΠΕ02, Γυμνάσιο Αντιρρίου. «Ο δρόμος της μεγάλης φυγής».
7. Ελένη Χρονοπούλου, Εκπαιδευτικός ΠΕ06 (Αγγλικής Φιλολογίας), Γυμνάσιο Αντιρρίου. «Μαγειρεύοντας παραδοσιακά φαγητά χωρών της Ευρώπης».
8. Κυρίτση Μαρία, Εκπαιδευτικός ΠΕ01(Θεολόγος), Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου. i) «Η αλφαβήτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». ii) «Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με».
Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στην επιμορφωτική δράση Τ4Ε.
Θερμά συγχαρητήρια απεύθυναν οι προσκεκλημένοι στην πρέσβειρα κ. Πάσχου, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και μαθήτριες, στους γονείς, αλλά και στον διευθυντή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, κ. Αγγέλη που φιλοξένησε την ημερίδα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.