Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΡ. ΤΜΗΜΑ Ν.ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Παρατηρήσεις-προτάσεις στην μελέτη «Τροποποίηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ομόφωνα το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας θα μπορούσε να παρουσιάσει αναλυτικότερη και πιο εμπεριστατωμένη – τεκμηριωμένη άποψη για την υπό διαβούλευση μελέτη αλλά ο χρόνος διαβούλευσης για τον όγκο και το είδος της μελέτης ήταν τραγικά μικρός.

1. ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΕΣΔΑ
Οι παρατηρήσεις μας σχετικά με τους στόχους που τέθηκαν από την Π.Ε.Δ.Ε. έχουν να κάνουν με την συμπλήρωση των αρχών σχεδιασμού με στόχο πέραν της κοινωνικής συναίνεσης, της ορθολογικής εφαρμοσιμότητας, την δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για την διαφύλαξη από αποσπασματικές εφαρμογές που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, όπως η σπατάληση χρημάτων
σε δράσεις που προηγούνται των υποδομών ή η μεταφορά απορριμμάτων σε άλλες Π.Ε.
-Η ενεργοποίηση και ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών με την ενσωμάτωση συστηματικών στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιούνται σε μόνιμη βάση είτε σε δημοτικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο για να αποφύγουμε να παραμείνουν σχέδια στα συρτάρια φορέων π.χ. κανονισμοί αποκομιδής απορριμμάτων στους δήμους.
-Την υιοθέτηση και εφαρμογή μίας ορθολογικής οικονομικής πολιτικής, που θα ελαχιστοποιεί την περιβαλλοντική κύρια επιβάρυνση και δευτερευόντως το οικονομικό και λειτουργικό κόστος των μονάδων.
– Παράλληλη κατασκευή ή και ένταξη τους στο νέο ΠΕΣΔΑ υποδομών και δράσεων που εκκρεμούν.
-Οι τεχνολογίες εκτός από δοκιμασμένες και βιώσιμες να μην είναι ξεπερασμένες ώστε να μην γίνει η περιφέρεια χώρος εναπόθεσης τους επωμιζόμενη τόσο το οικονομικό κόστος όσο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία τους.
– Τη τροποποίηση ή/και συμπλήρωση του υπάρχοντος δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και ειδικών αποβλήτων (Πράσινα Σημεία και Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή -ΚΑΕΣΔΙΠ), τα οποία δε συλλέγονται έως σήμερα με τον κλασικό τρόπο αποκομιδής.
– Την εφαρμογή εκτεταμένων προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (ΔσΠ), που θα οδηγήσουν στην εκτροπή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σημαντικών ποσοτήτων υλικών σε όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρεια δήμοι) και όχι με γνώμονα την προσέλκυση συγκεκριμένων ιδιωτικών επενδύσεων.

2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Η ανάλυση και αξιολόγηση των δυο εναλλακτικών σεναρίων αναφορικά με την τροποποίηση του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΣΔΑ) πρέπει να κατέστησε σαφές ότι προκρίνεται το 1ο σενάριο, διότι υπερτερεί κυρίως στα τεχνικά- λειτουργικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια έχοντας σαν μοναδικό μειονέκτημα το μεγαλύτερο επενδυτικό και λειτουργικό κόστος έναντι του 2ου σεναρίου. Με αυτή την
άποψη συντάσσεται πλήρως και το ΠΤ του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας με τις βασικές επισημάνσεις που αναφέρθηκαν.
-Ειδικότερα από οικονομικής άποψης, το 1οσενάριο εμφανίζει μεγαλύτερο κόστος επένδυσης και λειτουργίας από το 2ο σενάριο, χωρίς όμως η διαφορά τους να κρίνεται σημαντική.
– Από τεχνικής-λειτουργικής άποψης το 1ο σενάριο παρουσιάζει μια ευελιξία ως προς τις τεχνολογικές επιλογές (κομποστοποίηση ανάμεσα σε κλειστά κιβώτια ή καλυμμένους σωρούς), ως προς την κατασκευή (απλούστερη, ταχύτερη), και τη λειτουργία (δυνατότητα επιλογής κατά την παρουσίαση πρόσκαιρων προβλημάτων σε μία μονάδα).
– Σε ότι αφορά το χρόνο ωρίμανσης των έργων των μη αδειοδοτημένων μονάδων το 1ο σενάριο παρουσιάζει μεγαλύτερο χρόνο συγκριτικά με το 2ο σενάριο, χωρίς όμως επίσης η διαφορά τους να κρίνεται σημαντική.
– Από περιβαλλοντικής άποψης και με δεδομένο ότι θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιρρύπανσης και θα τηρούνται τα όρια της νομοθεσίας, εξετάζοντας τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του 1ου σεναρίου στην ατμόσφαιρα, στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και στο έδαφος, που οφείλονται στις αέριες εκπομπές από τα βαρέα οχήματα κατά τη μεταφορά των αποβλήτων στις μονάδες επεξεργασίας, παρατηρείται ότι προκαλείται συγκριτικά μικρότερη
επιβάρυνση, καθώς απαιτούνται λιγότερα διανυόμενα χιλιόμετρα από τα βαρέα οχήματα και συνεπώς εκλύονται λιγότερες εκπομπές αερίων, μικρότερη χρονικά παραμονή ως ανεπεξέργαστων.
– Σε ότι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια το 1ο σενάριο τυγχάνει μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής από τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο για λόγους καλύτερης γεωγραφικής κατανομής των μονάδων επεξεργασίας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας όσο και για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργήσουν οι περισσότερες μονάδες επεξεργασίας.

3.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1
Οι απολύτως αναγκαίες πρόσθετες βασικές μελέτες και έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να εκπονηθούν πριν την έγκριση των έργων και δραστηριοτήτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου ή προγράμματος καθώς και τα απαιτούμενα γι αυτά κόστη σε συνάρτηση με την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής σε μήνες παρουσιάζει κάποια αναντιστοιχία.
– Στην περίπτωση της σύγκρισης υπολοίπου διάρκειας ζωής στις μεταβατικές περιόδους και εκτίμησης επενδυτικού κόστους υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των υπολοίπων Π.Ε και της Π.Ε. Ηλείας πίνακας 7.36 και πίνακες 7.41, 7.42. Στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για ΣΔΙΤ υπάρχει εναλλακτικό σενάριο και ποιο;
– Επίσης στην Π.Ε. Αιτ/νίας οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι υλοποιημένες αδειοδοτημένες και σε πλήρη λειτουργία με τις επεκτάσεις τους και σαν ΧΥΤΑ και σαν ΧΥΤΥ και παρουσιάζει προβάδισμα από την άποψη αυτή. Επίσης συνηγορεί στην άποψη του τμήματός μας για την διατήρηση των γεωγραφικών ενοτήτων που ορίζονται στο σενάριο 1 δηλαδή 4 στην Αιτ/νία. Η μόνη περίπτωση για μείωση των γεωγραφικών ενοτήτων να συμβεί εφ ́ όσον
προχωρήσει στην διαπεριφεριακή ένωση του τμήματος Ακτίου Βόνιτσας της Αιτ/νιας με την Λευκάδα.
– Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω διαίρεση σε ΔΕ αφορά όχι μόνο τα σύμμεικτα (υπολειμματικά) ΑΣΑ, όσα μένουν μετά από τη Διαλογή στην Πηγή αλλά και άλλα ρεύματα π.χ.ανακυκλώσιμα. Για τα εξειδικευμένα ρεύματα (Μπαταρίες, ΑΗΗΕ,απόβλητα υγειονομικών μονάδων, ελαστικά κλπ). θα μπορεί όλη η Περιφέρεια να θεωρηθεί
μια ενιαία ΔΕ, άρα είναι ενδεχόμενο κάποια ρεύματα αποβλήτων που συλλέγονται σε μια περιοχή να οδηγούνται για επεξεργασία και διάθεση σε άλλη περιοχή.