Εμπλοκή με τους Θεσμούς για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση με τους Θεσμούς για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) καθώς οι δανειστές επέμειναν στη θέση τους να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα πηγές χρηματοδότησης του θεσμού, όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ετησίως απαιτούνται τουλάχιστον 720 εκατ. ευρώ, παράλληλα με τα ποσά που σήμερα δαπανώνται για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για περικοπές σε προνοιακού τύπου επιδόματα (αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα) ενώ προτείνει μειώσεις σε ανταποδοτικού τύπου επιδόματα που δίνονται μέσω της κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. κατασκηνώσεις ανέργων, για τις οποίες κάθε εργοδότης καταβάλλει 20 ευρώ τον χρόνο ανά εργαζόμενο), καθώς και σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο υποστήριξε πως η χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2017 είναι διασφαλισμένη όμως υπάρχει κενό για το 2018. Επίσης, μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης που έχουν ήδη απορριφθεί από την τρόικα, είναι και η περικοπή κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών υπέρ της χρηματοδότησης του ΚΕΑ.

Από την πλευρά τους, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν πειστεί από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες που θα περικόψει για να διασφαλίσει τους πόρους για το ΚΕΑ.Μάλιστα, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση του μέτρου θα πρέπει να προέρχεται από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέους φόρους. Και σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα προσδιοριστούν, θα πρέπει να έχουν μόνιμου χαρακτήρα απόδοση, ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του Εισοδήματος σε βάθος ετών.

Κατά τη συνάντηση, πηγές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε «ένα αντικειμενικό πρόβλημα», συμφωνήθηκε να συνεχιστούν από σήμερα η επεξεργασία των στοιχείων της πρώτης φάσης εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ καθώς και η προβολή πολλαπλών σεναρίων.

πηγή : newpost.gr