Ψηφίσματα και κομματικές αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Την απόφαση της ΚΕΔΕ ενάντια στη σκέψη να τοποθετηθούν στους δήμους και τις περιφέρειες διοικητικοί γραμματείς διορισμένοι από την Κυβέρνηση αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η συζήτηση με αφορμή τους σκληρούς χαρακτηρισμούς του δημάρχου Αγρινίου για την κυβέρνηση καταλογίζοντάς της πρόθεση να προσβάλλει το αυτοδιοίκητο
των δήμων, έλαβε χαρακτηριστικά κομματικής κόντρας αναμεσα στον Γιώργο Παπαναστασίου και τον Σταυρό Καμμένο απο την παράταξη Τραπεζιώτη.

Στην εισήγησή του ο ο δήμαρχος Αγρινίου έκανε λόγο για επιχείρηση κατάργησης της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση που προτάθηκε από την Κυβέρνηση. Μίλησε ακόμη για αντιδημοκρατικές πρακτικές με αποτέλεσμα να δημιουργήθει ένταση με τον δημοτικό σύμβουλο Στ. Καμμένο, ο οποίος “πατώντας” στο γεγονός ότι υπήρξαν δηλώσεις πως δεν θα συμπεριληφθεί τελικά η ρύθμιση στο νομοσχέδιο που έρθει, έκανε λόγο για στείρα αντιπολιτευτική ομιλία και «ακροδεξιό παραλήρημα» από την πλευρά του δημάρχου, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπαναστασίου αντέδρασε έντονα ζητώντας του να ανακαλέσει άμεσα. Στη συνέχεια ακολούθησε νέα αντιπαράθεση του δημάρχου Αγρινίου με τον Δ. Τραπεζιώτη να αρνείται την κατηγορία περί «παράταξης ΣΥΡΙΖΑ» και να ανταπαντά κάνοντας λόγο για «αντικυβερνητική προπαγάνδα». Η Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρίνιο χαρακτήρισαν επίσης απαράδεκτη την πρόθεση της κυβέρνησης. Ο Π. Μοσχολιός εκείνος ζήτησε να υιοθετηθούν τα όσα ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ για το θέμα πράγμα που τελικά έγινε δεκτό με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρίνιο.

Ακόμη ομόφωνα εκδόθηκε ψήφισμα μετά από εισήγηση του Ανυπότακτου Αγρινίου, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η απόσυρση του νομοσχεδίου αφορά στις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (ΕΔΗΣ) του Υπερταμείου που έχει δημιουργηθεί για το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας.

Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Με διαδικασία fast track και με νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή και αύριο Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 ψηφίζεται, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιούνται. Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου και στο άρθρο 2 του Β Κεφαλαίου αναφέρεται ότι στο Παράρτημα του νόμου 4389/2016 οι επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στον ΕΔΗΣ – ομάδα Β είναι: ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΔΕΗ. «Οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων αυτών μεταβιβάζονται στην “Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών” (ΕΔΗΣ) αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα».

Για το λόγο αυτό και
Επειδή το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, απόλυτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής και η επαρκή, ασφαλή, αποδεκτή, σωματικά προσβάσιμη και προσιτή παροχή του, για προσωπική και οικιακή χρήση, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 3/8/2010 – A/RES/64/292)
Επειδή με την ένταξη των δύο παραπάνω εταιρειών ύδρευσης στην ΕΔΗΣ (θυγατρική του Υπερταμείου «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.») παύουν να αποτελούν εταιρείες κοινής ωφέλειας, με αντικείμενο την απρόσκοπτη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιστά το αντικείμενο της απρόσκοπτης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης απλώς «μετοχική αξία» στο χαρτοφυλάκιο της ΕΔΗΣ με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουν εξ ορισμού τον «ειδικό σκοπό» του Υπερ-ταμείου, όπως αυτός περιγράφεται στο άρθρο 185 παρ.1: «Η Εταιρία διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να: α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και β) συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Νόμο 4336/2015 (Α’ 94)».
Επειδή και οι δύο εταιρείες παραχωρούνται προς ιδιωτικοποίηση κατά παράβαση του Συντάγματος, όπως κρίθηκε με την απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ 1906/2014 (μετά από προσφυγή σε αυτό της ΕΥΔΑΠ) αφού και αυτές και οι θυγατρικές τους μεταβιβάζονται στο Υπερ-ταμείο που «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται» (άρθρο 184 παρ.4).
Επειδή με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η πλήρης εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού
Επειδή η ιδιωτικοποίηση αυτή θα συμβάλλει στην αύξηση των τιμολογίων και στην παραμέληση επενδύσεων στις υποδομές και τα δίκτυα και θα αυξήσει τον αριθμό πολιτών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας του ανθρωπίνου δικαιώματος για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή

Καλούμε
Την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το προτεινόμενο νομοσχέδιο
Το ελληνικό κοινοβούλιο να το καταψηφίσει
Και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου να υπερψηφίσει το παρόν ψήφισμα.»