Tρεις προτάσεις για το δήμο Μεσολογγίου στο πρόγραμμα INTERREG

Tρεις προτάσεις θα καταθέσει ο δήμος Μεσολογγίου στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG 2014 – 2020 ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ. Σε μια από τις προτάσεις ο δήμος Μεσολογγίου θα είναι επικεφαλής εταίρος, ενώ οι προτάσεις αφορούν το περιβάλλον και το θαλάσσιο τουρισμό. Αναλτυικά :

Ανάδειξη και διατήρηση των θαλάσσιων πόρων
Ο ∆ήμος Μεσολογγίου προτίθεται να καταθέσει πρόταση στον άξονα Προτεραιότητας 2, Ειδικό στόχο 2.1 «Αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων, ως εδαφικό περιουσιακό στοιχείο της περιοχής προγράμματος» με τα παρακάτω στοιχεία:
Τίτλος: «Ανάδειξη και διατήρηση των θαλάσσιων πόρων» Ακρωνύμιο: MARE
Επικεφαλής εταίρος: ∆ήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
Εταιρικό σχήμα: Υπό διαμόρφωση
π/υ Πρότασης: μέχρι 1.000.000€.
Περίληψη πρότασης: Αν μετρήσουμε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από τη θάλασσα, τότε η “μπλε οικονομία” της ΕΕ αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μόλις κάτω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συνολικά, το 75% του εξωτερικού εμπορίου της Ευρώπης και το 37% των εμπορικών συναλλαγών εντός της ΕΕ πραγματοποιείται δια θαλάσσης. Μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας συγκεντρώνεται γύρω από τις ακτές της Ευρώπης, αλλά όχι όλη η δραστηριότητα. Η θάλασσα και οι ακτές είναι κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας. Λόγω της εξωστρεφούς γεωγραφίας τους, τα λιμάνια και οι παράκτιες κοινότητες έχουν παραδοσιακά κέντρα για νέες ιδέες και καινοτομία. Το προτεινόμενο έργο προέρχεται από την κοινή ανάγκη να σταματήσει ο κοινωνικοοικονομικός μαρασμός και η πολιτιστική ερήμωση των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων λόγω της επίμονης οικονομικής κρίσης του τομέα και την επακόλουθη μετανάστευση. Ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι προστάτες του πολιτισμού της, με σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι να επηρεάσει τη διαδικασία αυτή, προτείνοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης για να “διατηρήσει και να ενισχύσει τις γνώσεις και τις γεύσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς των ακτών και της θάλασσας” για τουριστικούς σκοπούς. Το προτεινόμενο μοντέλο επικεντρώνεται στην εκ νέου ανακάλυψη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων, καθώς και την εκ νέου δημιουργία του θαλάσσιου τουρισμού σε σχέση με τα στοιχεία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ∆ήμος Μεσολογγίου εκτός από την διαχείριση του έργου προτείνεται να αναλάβει δράσεις δημοσιότητας, όπως δημιουργία ιστοσελίδας, εκδηλώσεις και την αναβίωση μιας τυπικής εμπορικής διαδρομής με την σύγχρονη μορφή της ρεγκάτας, δράσεις επανατοποθέτησης του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της χαρτογράφησης παλιών εμπορικών και περιηγητικών διαδρομών, τη δημιουργία καταδυτικών χαρτών, τη συλλογή και προβολή πολιτιστικών& περιβαλλοντικών πληροφοριών που σχετίζονται με αλιευτικές και θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή. Τέλος να συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων με τις επιχειρήσεις της παράκτιας περιοχής μας (εστιατόρια, καταδυτικά κέντρα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κλπ), διαδικτυακών εφαρμογών που θα ενισχύουν την επισκεψιμότητα των επιχειρήσεων αυτών αλλά και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του ∆ήμου.

Με στόχο τον θαλάσσιο τουρισμό
Προτάθηκε στο ∆ήμο Μεσολογγίου στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάδα-Ιταλία, να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα για υποβολή πρότασης στην 1η πρόσκληση του προγράμματος. Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η πρ οώθηση της τοπικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω του θαλάσσιου τουρισμού. Τα Ιόνια Νησιά είναι παρόντες σήμερα με μεγάλη δυναμική όσον αφορά την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με μια σημαντική πτυχή της ανάπτυξης στο μέλλον. Τέτοια είναι η περίπτωση του θαλάσσιου τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως εργαλείο για την αύξηση της ελκυστικότητας των προορισμών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, διοργανώνοντας μια σειρά από δραστηριότητες που σχε τίζονται με την ενδοχώρα, με στόχο την προώθηση διαφόρων πτυχών της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην αύξηση της δημοτικότητας των προορισμών τόσοστην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά.
Ο παρών στόχος πρόκειται να επιτευχθεί με την εκτέλ εση των παρακάτω κύριων δραστηριοτήτων:
1) Αξιολόγηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
2) Αξιολόγηση της δυναμικής του θαλάσσιου τουρισμού.
3) Παρουσίαση της διασύνδεσης μεταξύ του θαλάσσιουτουρισμού και της πολιτιστικής -φυσικής κληρονομιάς.
3) Αναπτυξιακή Στρατηγική / Σχέδιο ∆ράσης Τουρισμού σχετικά με την προώθηση της ενδοχώρας μέσω του θαλάσσιου τουρισμού.
4) Εφαρμογή του σχεδίου δράσης / παρεμβάσεις
Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση του προφίλ προορισμού από μια σταθερή προώθηση της τοπικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των νησιών. Το έργο έχει ως στόχο να παρουσιάσει μια καλά οργανωμένη στρατηγική μάρκετινγκ, που βασίζεται σε μια έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα γι α την σωστή προώθηση του θαλάσσιου δικτύου των νησιών, παράλληλα με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και τη διοργάνωση μιας σειράς από δραστηριότητες και ειδικές θεματικές εκδηλώσεις για την ουσιαστική και αποτελεσματική προώθηση τηςενδοχώρας:
– Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές ναυτικές εκθέσεις και διε θνείς εκθέσεις τουρισμού. Παρουσίαση του υπόβαθρου του πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς του προορισμού.
– Online παρουσίαση της τουριστικής υποδομής και των εγκαταστάσεων που θα συνοδεύεται από ειδική ιστοσελίδα με συνδέσεις που σχετίζονται με τις τοπικές παραδόσεις και την γαστρονομία, παραδοσιακές εκδηλώ σεις, πολιτιστικές τοποθεσίες κλπ, κατευθύνοντας το χρήστη από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα.
– Παραγωγή σε έντυπη μορφή και CD, παρουσιάζοντας την ενδοχώρα με συγκεκριμένους τρόπους, παρέχοντας έτσι στον επισκέ πτη μια λεπτομερή εικόνα των ευκαιριών για να εμπλουτίσει την εμπειρία του ταξιδιού. Θα προσφέρει μια γεύση από το ταξίδι πριν από την έναρξή του, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση του να εμπλακεί σε τοπικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις καθώς θα επισ κέπτεται την περιοχή.
– ∆ιοργάνωση μίνι, ημερήσιων εκδρομών στη θάλασσα, δίνοντας την ευκαιρία στους τουρίστες να απολαύσουν ξεχωριστά μέρη της φύσης της περιοχής που δεν έχουν πρόσβαση από την ακτή.
– ∆ιοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για ιταλική και ελληνική ομάδα δημοσιογράφων και φωτογράφους, με γευσιγνωσίες, ενημέρωση για τα τοπικά έθιμα, ημερήσιες κρουαζιέρες γύρω από τα νησιά κ.λπ.
– ∆ιοργάνωση διεθνούς ναυταθλητικής δραστηριότητας, μέσω της οποίας θα παρουσιάζεται η τοπική κουλτούρα και οι φυσικές ομορφιές σε μεγάλη κλίμακα των δυνητικών τουριστών.
– Ιστιοπλοϊκές διαδρομές που θα συνδυάζουν προορισμούς και από τις δύο περιοχές των εταίρων (Ελλάδα – Ιταλία).
Έλληνες Εταίροι : Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου (LP),Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς , ∆ήμος Μεσολογγίου
Ιταλοί Εταίροι : ∆ήμος Ostuni, ∆ήμος της Καλλίπολης
Ενδεικτικός προϋπολογισμός ανά εταίρο: 300.000 – 600.000 €,
συνολικού προϋπολογισμού : 3.000.000 €

Πρόγραμμα για το περιβάλλον
Προτάθηκε στο ∆ήμο Μεσολογγίου στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάδα-Ιταλία, να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα για υποβολή πρότασης στην 1η πρόσκληση του προγράμματος του θέματος. Αυτό το έργο επικεντρώνεται στις προστατευόμενες περιοχές στην ακτογραμμή Ελλάδας-Ιταλίας προκειμένου να καταγράψει τις μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον και στο οικοσύστημα να προσδιορίσει περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα να εντοπίσει τους σημαντικότερους παράγοντας που συνεισφέρουν στις αλλαγές στο οικοσύστημα να σχεδιάσει ένα σύγχρονο σύστημα με δείκτες αξιολόγησής, Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών για χωρική ανάλυση. Ο ∆ήμος Μεσολογγίου θα συμμετέχει σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, θα επιλέξει τις περιοχές που τον ενδιαφέρουν προκειμένου να καταγραφεί η βιοποικιλότητα και να αποτελέσουν περιοχές παρέμβασης. Επιπλέον θα μελετηθούν δράσεις και ενέργειες πως θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοποίηση της περιοχής.
Συντονιστής Εταίρος Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών ∆ιόφαντος.
Προϋπολογισμός για το ∆ήμο Μεσολογγίου 160.000 €.

Το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, συνδέει 11 περιφερειακές ενότητες και 6 επαρχίες από δύο διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Ιταλία. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 123.176.899 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με συνολικό ποσό 104.700.362 ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Επιλέξιμες περιοχές:
• Από την Ελλάδα όλες οι Περιφερειακές Ενότητες από τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων,
Ηπείρου και ∆υτικής Ελλάδας (EL21, EL22, EL23)
• Από την Ιταλία οι ITF43 – Taranto, ITF44 – Brindisi, ITF45 – Lecce, ITF46 – Foggia, ITF47 – Bari, ITF48 – Barletta-Andria-Trani