Προϊόντα και υπηρεσίες 50 δισ. ευρώ διακινούνται χωρίς ΦΠΑ

Στα 7 δισ. ευρώ ανέρχεται η φοροδιαφυγή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών. Αν και η Κομισιόν υπολογίζει ότι η φοροδιαφυγή είναι μικρότερη και προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ωστόσο από τα αναλυτικά στοιχεία για τον ΦΠΑ προκύπτει ότι η φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγαλύτερη, γεγονός που οφείλεται και στην υπερφολόγηση, δηλαδή στους υψηλούς συντελεστές που ισχύουν στη χώρα μας. Και αυτό συμβαίνει καθώς πολλές επιχειρήσεις παρακρατούν τον ΦΠΑ προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και γενικότερα στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις, ενώ άλλες δεν εκδίδουν παραστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αξίες που θα έπρεπε να φορολογούνται σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 120 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 65 περίπου εντάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, επίσης 50 δισ. ευρώ στο 13% και 5 δισ. ευρώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Ωστόσο, σήμερα οι αξίες που φορολογούνται, ή διαφορετικά η βάση πάνω στην οποία επιβάλλεται ο ΦΠΑ, διαμορφώνεται στα 70 δισ. ευρώ. Δηλαδή για προϊόντα και υπηρεσίες ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε απώλεια εσόδων άνω των 7 δισ. ευρώ δεν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία. Δηλαδή αντί να εισπράττονται 21,5 δισ. ευρώ, εισπράττονται περί τα 14,5 δισ. ευρώ.

Αυτοί που δεν μπορούν και οι μπαταχτσήδες
Ο φόβος για την επόμενη μέρα, η αύξηση των εξόδων των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει στη διόγκωση της φοροδιαφυγής. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και τους εργαζόμενους υφαρπάζοντας από το κράτος τον ΦΠΑ. Βέβαια, υπάρχουν και οι κατεξοχήν μπαταχτσήδες, οι οποίοι, ανεξαρτήτως της κατάστασης, κλέβουν το ελληνικό δημόσιο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, αυτήν που προσπαθούν να σώσουν την επιχείρηση τους. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε συνδυασμό με τους υψηλές συντελεστές φορολόγησης (29%), το τέλος επιτηδεύματος και έναν σωρό άλλους φόρους και εισφορές δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση, που σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια αυξάνει χρόνο με το χρόνο τις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο.

Η φοροδιαφυγή ως μέσο αντίστασης στο λουκέτο
Δυστυχώς, η φοροδιαφυγή είναι ο τρόπος αντίστασης των επαγγελματιών για να αποφύγουν το λουκέτο, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα. Πάντως, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι εντάσσεται τμήμα του μαύρου χρήματος την επίσημη οικονομία. Η αυξανόμενη χρήση πλαστικού χρήματος αναγκάζει τις επιχειρήσεις να εκδίδουν παραστατικά. Αρκετοί είναι δε οι επιχειρηματίες που δεν διακινδυνεύουν τη μη έκδοση αποδείξεων, καθώς είναι σχετικά εύκολη η διασταύρωση των συναλλαγών μέσω του πιστωτικού συστήματος.Αυτό όπως που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να στηριχθούν. Θα πρέπει αφενός να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης, αφετέρου να τους δοθούν κίνητρα για να σταματήσουν να παρακρατούν τον ΦΠΑ.

πηγή : liberal.gr