Άκτιο – Αμβρακία : Οπουδήποτε αλλού θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες

Υπήρχε ποτέ περίπτωση σε οποιοδήποτε άλλον νομό της χώρας, ένα έργο με προϋπολογισμό πάνω από 350εκατ. ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 100% από το ΕΣΠΑ, να είχε μείνει έστω και μια μέρα στον “αέρα”, χωρίς σύμβαση και να μην είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες…;;;

Στην Αιτωλοακαρνανία ένας αυτοκινητόδρομος μήκους μόνο 50χλμ βρίσκεται σε φάση κατασκευής από το 2010 και ενώ θα έπρεπε να θεωρητικά να είχε ολοκληρωθεί το 2013, σήμερα, τον Οκτώβριο του 2016, δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το 50% του φυσικού του αντικειμένου και εδώ και μερικές μέρες έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς… σύμβαση… κι όμως στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχει ανοίξει μύτη… Πρόκειται για τον κάθετο άξονα της Ιόνιας Οδού, που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το συνεχώς αναπτυσσόμενο αεροδρόμιου του Ακτίου, ένα από τα μεγαλύτερα αμιγώς δημόσια έργα (και όχι έργο παραχώρησης) στη χώρα, το δρόμο “Άκτιο – Αμβρακία”, που εδώ και λίγες μέρες οι συμβάσεις των εργολαβιών του έχουν λήξει και το Υπουργείο Υποδομών “αμφιταλαντεύεται” ανάμεσα στην έγκριση των συμπληρωματικών συμβάσεων ή στην δημοπράτηση μιας εργολαβίας για τις υπόλοιπες εργασίες σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

Μολαταύτα και ενώ είναι εμφανής πια η δυστοκία των χειρισμών του Υπ. Υποδομών, στην Αιτωλοακαρνανία το θέμα περνά στο “ντούκου” από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής: Βουλευτές, Περιφέρεια, δήμαρχοι, τοπικό ΤΕΕ, όλοι (μια μικρή εξαίρεση εδώ) είναι άφαντοι και σιωπούν εκκωφαντικά… Οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι ανάλογο, θα είχαν “μπουκάρει” στο Υπ. Υποδομών κάποιοι τοπικοί παράγοντες για να ζητήσουν επιτακτικά κάποια λύση. Γιατί πέραν των άλλων είναι παράδοξο, να μας περιμένουν τα κονδύλια της Ε.Ε να τα απορροφήσουμε, και να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε το αυτονόητο για να έργο που έχει 100% εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.  Αντίθετα στην Αιτωλοακαρνανία το θέμα αντιμετωπίζεται χρόνια τώρα ωσάν να επρόκειτο για έργο άλλου νομού. Και μπορεί το “Άκτιο – Αμβρακία” να είναι, πράγματι, ένα έργο που θα εξυπηρετήσει πολύ, τόσο τη Λευκάδα, όσο και την Πρέβεζα, όμως είναι αδιανόητο να μην καταλαβαίνει κανείς και τη σπουδαιότητά του για την Αιτωλοακαρνανία… Και είναι ντροπή, απέναντι στο αίμα που έχει χυθεί στο απαράδεκτο υπάρχον οδικό δίκτυο Αμφιλοχίας – Βόνιτσας, η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού της περιοχής!

Δ.Π